inselaciune
inselaciune
Exclusiv Justiție Ultima Ora

Cum se vinde o proprietate de două ori, prin înșelăciune, cu binecuvâtarea statului

Un cetățean român a cumpărat un teren… în țara lui. România. După trei ani, află că același teren a fost vândut din nou. Atenționează noul cumpărător că se află în fața unei înșelăciuni. Acesta nu numai că nu se retage, dar chiar reușește să îl deposedeze de teren pe primul cumpărător. Asta, cu ajutorul instituțiilor statului.

Cum se vinde o proprietate de două ori, prin înșelăciune, cu binecuvâtarea statului 1 Cum se vinde o proprietate de două ori, prin înșelăciune, cu binecuvâtarea statului 2 Cum se vinde o proprietate de două ori, prin înșelăciune, cu binecuvâtarea statului 3

Poveste începe în anul 2002, când Nicolae Haliu cumpără un tern de 12.500 de metri pătrați, în București,  de la Alexandrescu Nicolae. Constactul poartă numărul 4100/14.10.2002.

Potrivit acestui contract, se plătește suma de 10.000 de dolari SUA, urmând ca lui Haliu să i se predea efectiv terenul  după punerea în posesie în baza Legii 10/2001.

În anul 2004, Alexandrescu primește titlul de proprietate de la Primăria Municipiului București, dar refuză să predea terenul lui Haliu, deși banii fuseseră plătiți.

Nicolae Haliu îl cheamă în instanță pe Alexandrescu în dosarul 24.444/2004.

În acest timp, Alexandrescu vinde din nou terenul, unei personae care vinde și ea, a treia oară, același teren care se afla deja în litigiu.

Cum poți să vinzi un teren care este în litigiu?

În data de 06.03.20106, societatea  De Silva, al treile cumpărător al terenului, cere un extras de carte funciară pentru bunul mai sus amintit. În extras, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) București, Sector 1, menționează că tereneul este grevat de ”Litigiu în favoarea lui Haliu Nicolae, pentru sarcini”.

Mai mult, Haliu află și notifică societatea să nu cumpere acest teren pentru că la mijloc este o înșelăciune și explică situația de fapt. Societatea nu  numai că nu ține cont de acest lucru, dar în data 15.03.2006 primește o ”Încheiere„ de la OCPI în care i se admite dreptul de ”promisiune” asupra terenului, adică un fel de preconract,  dar în care se specifică faptul că terenul este ”cu sarcini”.

În acest document De Silva primește dreptul de radiere în cartea funciară în baza unui ”antecontract de vânzare-cumpărare” al societății. Adică, OCPI dă drept de proprietate pe un teren despre care știe că este în litigiu în baza unui ”antecontract”.

După care, în mod straniu, OCPI radiază cu de la sine putere dosarul de litigiu al lui Halin pentru acest teren și împroprietărește societatea De Silva.

”Eu am atras atenția OCPI că radierea a fost nelegală din două motive: eu nu am fost notificat, conform legii, pe de o parte, iar cererea de radiere se făcuse pentru alt lot de teren, nu pentru cel grevat de litigiu. În urma acestei acțiuni a OCPI eu am pierdut terenul în anul 2017. Practic, mecanismul cumpărării unui teren în litigiu se practică des în România, deși este absolut anormal, iar cel care are mai multe pile la nivelul instituțiilor statului, are drept de câștig”, ne-a spus Nicolae Haliu.

Din punctul de vedere al OCPI, litigiul a fost radiat din Cartea Funciară ”cu respectarea dispozițiilor legale în materie de carte funciară de la nivelul anului 2006”.

Menționăm că în anul 2009 Haliu a câștigat în instanță dreptul asupra acestui teren, după care a pierdut același drept, în anul 2017, într-o altă instanță…

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.