EXCLUSIV. ADN-ul și informațiile din mediul interlop, singurele ”arme” în cazul fetiței violate și ucise la Baia Mare
Social Justiție Ultima Ora

EXCLUSIV. ADN-ul și informațiile din mediul interlop, singurele ”arme” în cazul fetiței violate și ucise la Baia Mare

O fetiță de numai cinci anișori a fost violată și ucisă într-un cartier mărginaș al orașului Baia Mare. Nici sutele de teste ADN efectuate în cele șase luni de la comiterea atrocității căreia i-a căzut victimă micuța Estera, nici investigațiile care s-au intersectat chiar și cu lumea infractorilor din toată Europa nu l-au demascat pe asasinul care este încă liber. Amprenta biologică a ucigașului există, dar ea nu se potrivește cu nici una din cele existente în bazele de datedin România și chiar din Europa. Cheia rezolvării cazului pare să stea, spun anchetatorii, în oferirea unei informații de aur dublată apoi de noi teste biologice comparative.  

Violată și ucisă printre gunoaie

Acum șase luni, într-o seară de sfârșit de aprilie, micuța Estera a cedat tentației de a mânca o bucățică de ciocolată cu alune oferită de un personaj care avea să o supună unor suplicii îngrozitoare. Naivă, coplia l-a prins de mână și l-a urmat inocentă într-o zonă părăsită a unei foste fabrici, la doi pași de blocul în fața căruia se juca cu alți copii. Acolo, într-o clădire dezafectată transformată în ani în depozit de gunoaie și wc public, copila a fost descoperită fără suflare chiar de frații ei care porniseră într-o acțiune febrilă de căutare. Estera avea capul zdrobit cu o cărămidă – abandonată de ucigaș chiar lîngă cadavru -, iar legiștii au stabilit la autopsie că biata de ea fusese și violată.

ADN-ul asasinului există, dar nu are corespondent în bazele de date

Un peisaj de coșmar în care, la jumătate de an de la crimă, nu și-a făcut loc și chipul celui care i-a curmat viața fetiței într-un mod extrem de brutal.  Amprenta bilogică a criminalului-violator, ce poate fi chiar și un puști sau un bărbat mai puțin dezvoltat din punct de vedere sexual, există. A fost identificată cu ajutorul testelor ADN făcute de două ori până în acest punct al investigațiilor pe baza probelor recoltate atât de pe cadavrul copilei, cât și de pe cărămida cu care Esterei i-a fost zdrobit capul. În zadar. Programul informatic de recunoaștere prin comparație rulat de experții în genetică nu l-a demascat pe asasinul care a siluit-o pe micuță și apoi a ucis-o. Nici ADN-urile recoltate ulterior de la fiecare personaj audiat în acest caz terifiant – fie din postura de martor, fie din cea de suspect -, nu au dat rezultate. Criminalul-violator, individul atroce care a batjocorit și mai apoi a luat viața unei fetițe este liber.

Sute de persoane au fost audiate și la s-au recoltat probre ADN

Investigatorii maramureșeni continuă audierile. Prin filtrul lor au fost trecute sute de persoane, atît din comunitatea de romi care trăiește în cartierul Cuprom, cât și persoane din alte două-trei enclave formate la marginea orașului Baia Mare, tot din romi care sunt înruduiți cu cei din Cuprim și pot migra ușor. Asasinul este, cel mai probabil, un individ care a mai trecut prin enclava de la Cuprom ținând cont de faptul că prezența sa nu a atras atenția nici unuia dintre localnici. În paralel sunt exploatate la maximum informațiile venite dinspre mediile infracționale, chiar și din pușcării. ”Acum, cheia rezolvării cazului par să fie probele genetice, ADN-ul care deja există, coroborate cu informațiile ce pot veni din mediile interlope, de la infractori. Chiar și de la deținuți. Audierile continuă, muncă informativă este în pină derulare. Ne trebuie doar un fir pe care să-l legăm de amprenta bilogică a criminalului”, ne-au explicat surse judiciare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.