Alertă. Scandal fără precedent în justiție. Lia Savonea pregătește lovitura pentru magistrați. DOVADA
Lia Savonea e terminată. Magistrații cer revocarea. ”A condus defectuos”
Ultima Ora Exclusiv Justiție Politic Social

Exclusiv. Lia Savonea explodează: i se va tăia din pensia specială

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a criticat dur intenţia Ministerului Finanţelor de impozitare a pensiilor speciale. CSM, condus de Lia Savonea, consideră că eventuala impozitare a pensiilor procurorilor şi judecătorilor ar fi neconstituțională și ar afecta grav statutul magistratului. Ce să vezi însă: această impozitare este acoperită prin decizia CCR 872 si 874/2010 a Curții Constituționale. Lia Savonea nu știa despre această decizie? Sau a mințit? Redăm mai jos explicația unui specialist pe probleme de pensii, președintele Asociației de pensionari ”Dreptate și adevăr”, Filip Dumitrof.

”Iată ce nu știe doamna Savonea cu privire la deciziile CCR:

– Decizia CCR 871/2010: “Curtea a statuat, cu privire la regimul special al pensiilor de serviciu că acestea sunt compuse din două elemente, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prederiile legilor speciale și anume: pensia contributivă și un supliment din parte statului, care prin adunare cu pensia contributivă, să reflecte cu antumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială.

Partea contributivă a pensiei de serviciu se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe când partea ce depășește acest cuantum se suportă din bugtul de stat. S-a arătat de asemenea, că acordarea acestui supliment a urmărit instituirea unui regim special, compensatoriu pentru aceste categorii socio profesionale supuse unui statut special.

Această compensație, neavând că temei contribuția de asigurări sociale ține de politică statului în domeniul asigurărilor sociale și nu se subsumează dreptul constituțional la pensie, că element constitutiv al acesteia”.

CCR căreia amenință că v-a sesiza excepția de neconstituționalitate a viitoarei OUG sau lege afirmă în deciziile sale anterioare și acum citez: “Totodată conform jurisprudeneti Curții, dreptul la pensie nu este afectat decât atunci când este redusă pensia contributivă”.

De asemenea nu există un drept constituțional la pensia de serviciu astfel încât, cu privire la suplimentul acordat de stat, nu se poate susține că este un viitor drept câștigat din moment ce este în condiție, adică cât poate statul să dea că supliment din partea lui.

Conform jurisprudenței CCR dreptul la pensie este afectat doar atunci când este redusă pensia contributivă (a se vedea decizia CCR 872 și 874/2010), spune Filip Dumitrof.

Deci: nu se poate impozita pensia obținută în virtutea contributivității, deoarece ea este un drept dobândit, pe de o parte, iar impozitarea acestor sume s-a făcut déjà atunci când s-a impozitat salariul contribuabilului, pe de altă parte.

Pensiile special și cele de servicu însă sunt venituri din afara fondului de pensii și nu au fost impozitate niciodată, astfel că în actual formă de remunerare ele îmbracă chiar aspectul evaziunii fiscal. Adică pot și trebuie supuse impozitării.

Ca atare, Liei Savonea i se va impozita pensia de serviciu, fie că vrea, fie că nu vrea.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.