Despăgubiri de 3 milioane de lei către crescătorii de animale afectați de pesta porcină din Constanța
Ultima Ora Exclusiv Justiție Politic Sănătate Social

EXCLUSIV. În România nu există nici un fel de ”focare de pestă porcină”. Animalele au fost sacrificate fără buletine de analiză. Sunt în pregătire plângerile penale împotriva autorităților

Ultimele statistici privind evoluția pestei porcine arată că numărul porcilor uciși va depăși 350.000 în urma confirmărilor de focare din județele Tulcea și Brăila. Mai mult, oficialitățile spun că focarele se extind cu repeziciune în toată țara. Nu exită însă nici un document oficial, adică buletin de analiză, pe care să scrie ”pestă porcină”. ”Intrăm în istoria lumii cu un milion de porci masacrat aiurea. Nu am văzut nici un buletin de analiză pe care să scrie pestă porcină. Pregătim plângeri penale împotriva celor care au omorât animalele oamenilor degeaba!”, ne-a spus dr. economist Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumator, organizație de utilitate publică. Între timp, mâncăm doar carne de import, care începe să se scumpească! Păi, nu?…

EXCLUSIV. În România nu există nici un fel ”focare de pestă porcină”. Animalele au fost sacrificate fără buletine de analiză. Sunt în pregătire plângerile penale împotriva autoritățilorEXCLUSIV. În România nu există nici un fel ”focare de pestă porcină”. Animalele au fost sacrificate fără buletine de analiză. Sunt în pregătire plângerile penale împotriva autorităților

În iulie 2018, Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPS) a trimis o adresă către Autoritatea națională Sanitară Veterninară (ANSVSA) în care atrage atenția că anumite măsuri împotriva pestei porcine sunt aiuristice.

Printre altele, AGVPS spune că din programul de stopare a epidemiei de pestă porcină lipsește ceva esențial: ”Nu sunt indicate laboratoarele abilitate pentru diagnosticarea PPC și PPA, din lege cunoscând faptul că laboratorul de referință este la Londra”. Adică, unde să meargă vânătorii să verifice carnea de mistreț, dacă nu sunt laboratoare autorizate pentru PPA (pesta porcină africană).

HOPA! Adică nu avem laboratoare care să facă diagnosticul la pesta porcină? Păi, cum s-a ajuns, în acest caz, la concluzia că avem atîtea focare?

Menționăm că sacrificarea animalelor, din ferme și din curțile oamenilor, trebuie făcută exclusiv în baza buletinelor de analiză emise de laboratoare acreditate RENAR, care să ateste prezența bolii. Altfel, este caz penal!

Am solicitat de la Minsiterul Agriculturii și ANSVSA toate buletinele de analiză în baza cărora au fost sacrificate animalele, zeci și sute de mii. Ați ghicit: nu am primit nici un răspuns.

EXCLUSIV. În România nu există nici un fel ”focare de pestă porcină”. Animalele au fost sacrificate fără buletine de analiză. Sunt în pregătire plângerile penale împotriva autorităților

”În România există un singur laborator care poate depista PPA, la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală Bucureşti. Nu avea cum să emită buletine de analiză pentru toate gospodăriile de unde au fost luate animalele. De aceea, noi vom începe să depunem plângeri penale pentru a stopa acestă mascaradă. Nu vi se pare ciudat că nu s-a mers cu probe în laboratoare din afara țării? Noi credem că marii crescători au devenit complicii ANSVSA, pentru că primesc un preț bun, 12 lei pe kilgram, iar animalele sunt puse pe cântar, adică este o afacere bună. În cazul micilor gospodării se va da, cândva, 5 sau 6 lei pe kilogram, iar cântărirea se face din ochi. Pregătim plângerile penale, în acest sens. Să arate buletinele de analiză, sau să suporte consecințele legii”, a mai spus pentru NewsTeam conferențiar dr. economist Costel Stanciu (foto).

Menționăm că într-o mare fermă de pestă porcină nu se intră oricum. O asemenea unitate este izolată de exterior tocmai pentru a nu intra acolo asemenea boli. Întrebarea pe care și-a pus-o un specialist: cum a ajuns pesta porcină în acele unități izolate. Afirmația că a venit pe Dunăre este rizibilă: ferma nu este ”plutitoare”…

”Neluând în seamă trecutul colaborării din timpul <teribilei pandemii> de gripă aviară, dorim ca împreună să colaborăm pe linie de prevenire a extinderii virusului PPA în România”, mai spune adresa AGVPS trimisă către ANSVSA, pe care am menționat-o mai sus. Aici este o frază la mișto, care spune, printre rânduri, că această pestă porcină se aseamănă foarte bine cu mascarada gripei aviare, o ”pandemie” care s-a lăsat cu dosare penale uitate… Și atunci lipseau buletinele de analiză!

Mai trebuie menționat că AGVPS respinge cu fermitate ideea că pesta porcină putea fi răspândită în România de mistreți. Păi, atunci cum s-a răspândit?

EXCLUSIV. În România nu există nici un fel ”focare de pestă porcină”. Animalele au fost sacrificate fără buletine de analiză. Sunt în pregătire plângerile penale împotriva autorităților

Apariția bolii a fost declarată anul trecut în nord-estul României, iar acum se manifestă în sud-est. Cum a ajuns? Nu se știe.

În Ungaria de ce nu s-a răspândit? Nu se știe!

Ce se va întâmpla în continuare: omorâm un milion de porci în România, apoi vom mânca, de Crăciun, exclusiv carne de import. Care, ce să vezi, tocmai începe să se scumpească!

EXCLUSIV. În România nu există nici un fel ”focare de pestă porcină”. Animalele au fost sacrificate fără buletine de analiză. Sunt în pregătire plângerile penale împotriva autorităților

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.