EXCLUSIV. Guvernul îi pune să lucreze în baston: Media de vârstă a minerilor din România a ajuns la 50 de ani 1
Ultima Ora Economic Politic Social

EXCLUSIV. Guvernul îi pune să lucreze în baston: Media de vârstă a minerilor din România a ajuns la 50 de ani

Greva minerilor din Complexul Energetic Oltenia (CEO) a adus la suprafață, din nou, o problem mai veche a României: minerii de cărbune. De la revolta din 1929 de la Lupeni, până la mineriadele din 1990, această pătură socială a fost mereu cu probleme din cauza proastei gestionări politice a activității minerilor. Activitate care este foarte importantă în România: asigură baza producției de electricitate. Cu toate acestea, minerii au fost neglijați: media de vârstă în profesie a ajuns la 50 de ani… Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, a explicat pentru NewsTeam care este situația CEO și a mineritului în acest moment.

EXCLUSIV. Guvernul îi pune să lucreze în baston: Media de vârstă a minerilor din România a ajuns la 50 de ani 2EXCLUSIV. Guvernul îi pune să lucreze în baston: Media de vârstă a minerilor din România a ajuns la 50 de ani

 Producția de energie electrică din România conținea 25,73% curent provenit din cărbune, pe 29 ianuarie, ora 14,00. Zi de zi, producția de electricitate de la termocentrale reprezintă un procent de peste 20% din necesarul energetic național. Ce înseamnă acest lucru?

Sistemul energetic național este format din producători, transportatori și consumatori. Ca să poată funcționa acest sistem, cantitatea de energie care intă trebuie să fie egală cu cea care iese, adică este consumată. Dacă nu se întâmplă acest lucru, tot sistemul intră în colaps: România rămâne fără electricitate. Suntem pe întuneric.

În imagine se vede că mixul energetic național este format din energie pe cărbune, energie de la hidrocentrale, de la  centrala nucleară, energie eoliană, fotovoltaică și biomasă.

EXCLUSIV. Guvernul îi pune să lucreze în baston: Media de vârstă a minerilor din România a ajuns la 50 de ani

Cărbunele reprezină baza de echilibrare a sistemului energetic. Adică, atunci când nu bate vântul, nu este soare, iar apa de la hidrocentrale nu este suficientă, se pornesc mai multe turbine pe cărbune la termocentrale, pentru a nu intra sistemul în colaps. Invers, dacă mai multă energie hidro, eoliană, fotovoltaică intră în sistem, se opresc turbinele termocentralelor. Asta pentru că energia pe cărbune este mai scumpă decât celelalte.

În acest context, este evident că termocentralele sunt vitale pentru echilibrul întregului sistem, dacă vrem să avem lumină la becuri tot timpul… Cum tratează politicul această realitate energetică?

NewsTeam: Cât de gravă este situația mineritului cărbunelui și a termocentralelor românești?

Manu Tomescu: Din anul 2012 de când a fost creat C.E.Oltenia, companie energetică care are în componență termocentralele și carierele miniere de suprafață din Oltenia, a fost tot timpul o situație grea pentru compania în care noi muncim. Dar viitorul ne îngrijorează și mai mult, din cauza birurilor care sunt puse pe această companie!Gândiți-vă că aproximativ 50 % din ce produce C.E.Oltenia, ne este luat înapoi prin tot felul de taxe, cărora noi le spunem biruri! Cu alte cuvinte, jumătate din munca minerilor și energeticienilor din Oltenia, este pentru a plăti aceste biruri.

Cărbunele echilibrează sistemul energetic național. Dacă pică termocentralele, iar importul este limitat tehnic la 2.000 MW, ce va face România? Stingem lumina?

M.T: Întrebarea asta ar trebui să le-o puneți celor din Parlamentul și Guvernul României, pentru că și noi i-am întrebat tot timpul, de fiecare dată când am avut ocazia. În anul 2016 am făcut și un marș de protest în 8 zile, de la Rovinari la București, pe care noi l-am denumit Marșul Disperării și în memorandumul trimis guvernului, am spus toate aceste probleme cu care noi ne confruntăm.

Cum a ajuns energetica pe cărbune în colaps în România?

M.T: Vă spun cu toată sinceritatea că energia electrică produsă din cărbune nu este încă în colaps! Dar datorită faptului că dealungul timpului, guvernele care au condus această țară au disprețuit importanța vitală pe care acest tip de energie electrică o are pentru Sistemul Energetic Național, a făcut să ne aflăm acum în această stare de fapt! Gândiți-vă că C.E.Oltenia a fost creat pentru ca apoi să fie integrat într-un mix energetic național, adică într-o companie națională care să cuprindă în componența ei mai multe tipuri de energie. Dar nu a fost așa, iar acum suntem practic obligați să concurăm cu alte companii europene care funcționează în mixuri energetice, acolo în țările lor. Iar dacă Parlamentul și Guvernul României nu va începe să conducă țara asta pentru români și pentru România, și va continua să trateze cu dispreț și nepăsare compania noastră care este un pilon de bază pentru Sistemul Energetic Național, atunci chiar că acest sistem va intra în colaps!

Care sunt condițiile în care lucrează minerii de suprafață acum?.M.T: Minerii și Energeticienii din C.E.Oltenia muncesc în condiții foarte grele! Din 2012, după 6 ani și ceva, suntem cu 6000 de salariați mai puțini pentru că au fost în fiecare an restructurări de personal. Dar producția pe care trebuie să o facem e aceeași, între 14 și 15 terawați anual. Media de vârstă în minerit și energie este îmbătrânită, de aproape 50 de ani, pentru că în toți acești ani nu s-au mai putut face angajări! Cu alte cuvinte, după ce că suntem mai puțini, mai bătrâni și bolnavi, trebuie să muncim mai mult și după cum vor ei.

Care sunt nemulțumirile?

M.T: Nemulțumiri sunt multe, începând cu salariile care au rămas foarte mici în comparație cu alte categorii socio-profesionale din România, mai ales față de cele din sistemul bugetar, și continuând cu condițiile de muncă care sunt din ce în ce mai grele. Și ca să vă dau un termen de comparație cu salarizarea, o să mă raportez tot în anul 2012, de când a fost creat C.E.Oltenia, atunci când un miner sau un energetician avea în medie de 4 ori mai mare decât salariul minim pe economie la nivel național. Iar acum ne-a prins salariul minim pe economie din urmă de a ajuns ca o femeie de servici dintr-o primărie oarecare, să aibă salariul mai mare decât un miner din cariera de cărbune! Normal că e supărare mare, iar minerii și energeticienii nu mai acceptă să mai muncească doar pentru a plătii birurile puse într-un mod draconic pe rodul muncii lor!

A fost stins conflictul de muncă din bazinul minier, sau a fost doar înghețat?

M.T: Deocamdată e liniște și oamenii s-au întors la muncă, pentru ca România să nu înghețe și să nu stea pe întuneric. Astăzi (28 ianuarie – n.r.) s-a semnat un act adițional la contractul colectiv de muncă, care a parafat înțelegerea cu Administrația companiei, în prezența Ministrului Energiei, act prin care salariații vor primii și ei vauchere de vacanță, așa cum primesc alte categorii sociale cu muncă mai ușoară, și un spor pentru toți salariații din producție. Însă încă o dată vreau să transmit guvernanților noștri prin intermediul dumneavoastră, că minerii și energeticienii din C.E.Oltenia sunt și ei tot români! Români care contribuie prin munca lor grea, cu sume colosale la Bugetul de Stat, iar pentru asta merită tratați cu respect și nu disprețuiți! Iar dacă Statul Român vrea să aibă independență energetică, atunci trebuie să aibă grijă de minerii și energeticienii din C.E.Oltenia.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.