Exclusiv. Dragnea minte prin omisiune. Și peștii din apele României sunt plini cu mercur. Ce se întâmplă de fapt
Ultima Ora Economic Justiție Politic Sănătate Social

Exclusiv. Dragnea minte prin omisiune. Și peștii din apele României sunt plini cu mercur. Ce se întâmplă de fapt

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi că intenţionează să demareze, împreună cu Ministerul Agriculturii, „un program pentru peşte în România, indiferent ce va spune Bruxelles-ul”. Ceea ce nu spune Liviu Dragnea este că și peștii din România sunt plini cu metale grele și alte alte substanțe periculoase.  Apa din râul Colentina este declarată oficial otrăvitoare, de pildă. Mai mult, 30 de bucureșteni mor zilnic din cauza poluării.

Exclusiv. Dragnea minte prin omisiune. Și peștii din apele României sunt plini cu mercur. Ce se întâmplă de fapt 1

„Concluziile au cam apărut, sunt groaznice. Adică în vestul Europei sunt ţări dezvoltate, cu toate măsurile de mediu pe care le-au luat poluează, poluează apele lor, şi acolo sunt şi peşti cu metale grele în ei. În pieţele din Occident nu se poate vinde aşa ceva, că e puşcărie curată. Şi au zis că românii sunt mai proşti şi hai să le dăm lor, că pot să moară şi românii şi copii. Mai ales că acum au început mămicile, şi pe bună dreptate, să introducă în hrana copiilor mai mult peşte, să evite produsele care au mai mulţi hormoni de pasăre sau de altă natură. (…) Şi noi avem în România aşa: avem crap românesc din Belgia, avem crap românesc din Spania, avem caras din Italia, avem toate soiurile de peşte, numai din România nu, în condiţiile în care România are un bazin hidrografic cu un potenţial inimaginabil”, a arătat Dragnea.

Despre ce este vorba?

Sute de tone de peşte cu mercur şi alte metale grele au ajuns în marile magazine şi de aici în farfuriile românilor. Proveneau din ape toxice din Italia, Spania şi Franţa, unde pescuitul este interzis, tocmai din cauza pericolului uriaş. Marfa cu otravă era adusă cu acte false în România, de o reţea bine organizată formată din sute de persoane. Niculae Radulescu-Dobrogea, președintele Eco-Civica, a declarat pentru NewsTeam că peștii otrăvitori din import sunt un moft față de popluarea catastrofală care există deja în România. Poluare despre care oficialitățile se feresc să vorbească.

De obicei, metalele grele din industrie pot ajunge accidental, dau prin acțiuni ilegale grave, în râuri. Aci se depun la fundul apei și intră în ecosistem. Mai întâi în plante, apoi în vietățile fitofage, apoi în peștii răpitori. De aici, pot ajunge în farfuriile cumpărtorilor. Menționăm că studiile au arătat că metalele grele nu omoară peștii, doar intră și se depun în țesuturile lor.

Exclusiv. Dragnea minte prin omisiune. Și peștii din apele României sunt plini cu mercur. Ce se întâmplă de fapt

”Ceea ce se întâmplă cu peștii de import infestați cu mercur este mizilic față de ceea ce avem deja în România. Știți că în București mor 30 de oameni pe zi din cauza poluării? Adică de 4 ori mai mulți decât decedații în accidente rutiere în întreaga Românie? Sun date oficiale ale Direcției de Sănătate Publică, știut de Organizația Mondială a Sănătății, dar care nu prea ajung la populație. Știți că ape lacurilor din București sunt efectiv otrăvite? În standardele mondiale, apele se grupează în patru categorii, de la zero la patru. Zero este apaă de izvor, trei și patru este otravă. Apa din lacurile Capitalei este de gradul trei! Adică cei care pescuiesc în acest lacuri și mănâncă peștele se expun unui mare pericol, dar nu le spune nimeni acest lucru, deși este cunoscut oficial. Lacurile bucureștene nu au mai fost curățate de 80 de ani. Au acum un strat de 3 metri de sediment cu metale grele, azbest, dejecții etc. Acesta este adevărul”, ne-a declarat președintele Eco-Civica, Niculae Radulescu-Dobrogea.

Menționăm că situaţia este atât de gravă încât în mai anul trecut Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României din cauza poluării. În cazul unei condamnări, riscăm amenzi de până la 400 de mii de euro pe zi.

Exclusiv. Dragnea minte prin omisiune. Și peștii din apele României sunt plini cu mercur. Ce se întâmplă de fapt

Ce spune statistica? Numărul cazurilor de intoxicare cu metale grele a crescut în 2017 cu 30% față de 2016. Aceste substanțe sunt otrăvitoare și se elimină foarte încet din organism. Medicii spun că metalele grele care îi bagă în spitale pe români provin din alimente. Printre substanțele periculoase menționate de speciliști se numără și mercurul, care provine din peștele de Dunăre.

De cinci ani, în spațiul public românesc apar din ce în ce mai des informații conform cărora numărul românilor care se prezintă la medic cu intoxicații cu metale grele este din ce în ce mai mare.  De unde?

„Metalele grele din mediu provin din diferite surse: activități industriale, transport, combustibili fosili, agricultură, urbanizare și alte activități umane. Eliberarea în mediu natural a unor cantități mari de metale grele creează problemele datorită persistenței lor. Acestea se pot acumula în lanțul trofic prezentând un pericol semnificativ pentru sănătatea umană”, spune un studiu al Universității ”Gheorghe Asachi” din Iași.

În acest moment, Dunărea este plină de asemnea substanțe. Specialiştii de la Institutul Naţional pentru Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) spun că s-a ajuns ca populaţia de peşte să fie infestată cu metale grele, precum cadmiu, plumb sau mercur, din cauza faptului că mâlul de pe fundul apei este poluat cu aşa ceva. Conform Fundației WWF România, care se ocupă cu probleme de mediu, ar fi vorba despre sute de milioane de tone de mâl infestat.

Mercurul, de exemplu, este deversat în apă, se așază în mâl, de acolo intră în plantele subacvatice, peștii fitofagi consumă această vegetație, iar peștii răpitori mănâncă fitofagii. Aduși pe tarabe de pescari, pești răpitori ”grei„ de metale ajung în farfuriile românilor.

Dar cum a ajuns mercurul în Dunăre? Unele surse spun că ar proveni din activități industriale, în special din Ungaria și Serbia. Această explicație ar putea sta în picioare în cazul cobaltului sau plumbului, dar nu în cel al mercurului.

”În Serbia, numeroase fabrici din industria grea se află foarte aproape de fluviu, inclusiv complexul de rafinării de la Pancevo, dar şi alte uzine ce produc fertilizatori, clorură de vinil şi spaţii de depozitare a acestor substanţe toxice. Observaţiile efectuate după bombardamentele NATO din 1999 au relevat prezenţa unor cantităţi importante de mercur, hidrocarburi aromate policiclice, diclorid de etilenă şi alte substanţe extrem de toxice, inclusiv dioxină în Dunăre”, spune un studiu al WWF România. Adică, bombardarea unor uzine chimice din apropierea fluviului care lucrau cu mult mercur a condus la deversarea în Dunăre a substanțelor otrăvitoare.

Exclusiv. Dragnea minte prin omisiune. Și peștii din apele României sunt plini cu mercur. Ce se întâmplă de fapt

”În Delta Dunării avem acum peste 157 de milioane de tone de mâl cu metale grele. Se știe despre deversările de mercur din timpul bombardamentelor din fosta Iugoslavie. În timp, mercurul a trecut prin tot lanțul trofic din fluviu și a ajuns acum la oameni. Sturionii de Dunăre sunt acum peștii cei mai plini cu metale grele. Adevărul este că situația este fără ieșire. S-a propus, în 2016, realizarea unei stații uriașe de epurare pe Dunăre, care să fie realizată de România și Bulgaria în zona Giurgiu – Ruse sau Silistra, dar, deocamdată, a rămas în stadiul de idee. Nu avem nici studii serioase pe acestă temă, se umblă cumva pe vârful picioarelor. Efectele sunt însă din ce în ce mai vizibile și la un moment dat buba se va sparge”, a spus profesor universitar Florina Bran, doctor în economie și geo-ecologie.

Din punctul de vedere al protecției consumatorului, situația este critică. ”Din păcate, autoritățile nu spun nimic pe această temă. Nu se face o monitorizare serioasă în acest domeniu în magazine și avem o carență în informarea publică. Adevărul este că populația nu știe ce mănâncă pentru că instituțiile statului nu își fac treaba. Mai trebuie să vorbim despre peștii care se vând la negru, pe marginea drumului, fără acte?”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, organizație care se ocupă cu protecția consumatorului.

În acest context, concluzia este că autoritățile din România sunt vinovate că nu au luat nico măsură în domeniul mediului în general și al pisciculturii în special.

Despre acest aspect, liderul PSD Liviu Dragnea nu a scos nici un cuvânt…

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.