Exclusiv. Ce ascund zăcămintele minerale pe care Bădălău vrea să le mărite cu 500 de milioane de euro
Ultima Ora Economic Justiție Politic Social

Exclusiv. Ce ascund zăcămintele minerale pe care Bădălău vrea să le mărite cu 500 de milioane de euro

Ministrul Economiei, Nicolae Bădălau, a susținut, miercuri seara, că în această vară va avea primele contracte pentru redeschiderea mineritului în România, iar primele proiecte vizează Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin și Băița. ”Toate cele 460 de mine pe care le avea România sunt închise, cu excepția Cupru Minn, care pune concentratul în containere și îl exportă în China. Vă dați seama?! Și este rentabil. Și noi nu mai avem metalurgie. Noi nu facem nimic în România. Noi nu avem valoarea adaugată. (…) Am chemat Consiliul de Administrație de la Cupru Min și i-am întrebat. La trei zile, mi-a venit firma cu 500 de milioane, că sunt de-acord să investească în România”, a subliniat Badalau. 500 de milioane? Doar atât? Să vedem despre ce este vorba.

În anul 2013 România a început să exporte minereu de cupru de la Roşia Poieni, prin Cupru Min, societate minieră cu capital de stat. Uluitor este faptul că în compoziţia mienereului din acest zăcământ se află inclusiv aur şi argint, după cum spune chiar ANRM. Cu toate acestea, tot zăcământul este exportat la preţ de minereu de cupru!

Teoretic, la Roşia Poieni se află 60% din zăcămintele de cupru ale țării. Conform Enciclopediei Economiei Resurselor Minerale din România, cantitatea totală de cupru curat din subsolul ţării noastre este de aproximativ 9 milioane de tone – din care aproximativ 5 milioane de tone sunt la Roşia Poieni. Cuprul se tranzacţionează la valoarea de aproximativ 4.450 de euro pe tonă. Adică la Roşia Poieni un zăcământ care valorează 22,3 miliarde euro. Ce se întâmplă concret la Roşia Poieni? Oficial se vând 331.890 de tone de concentrate de cupru, despre care actele nu spun ce conţin de fapt. Este secret! Suma pe care România ar urma să o câştige din această afacere ar fi de aproximativ 300 de milioane de euro.

De ce este secret? Pentru că în realitate zăcământul de la Roşia Poieni conţine, pe lângă cupru, şi o cantitate de 85 de tone de aur curat! Demn de reţinut este faptul că minereurile de cupru din România sunt de tip hidrotermal, care conţin şi aur (Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din România, Editura Agir, 2014). Tona de aur se vinde cu 34 de milioane de euro. 34 de milioane de euro înmulțit cu 85 de tone fac 2,890 de miliarde de euro. Nu mai punem la socoteală cuprul… Iar Bădălău verea să vândă zăcămintele, cu totul, cu 500 de milioane de euro….

Vindem minereu de cupru după ce ne-am distrus propriile fabric de prelucrare a neferoaselor

La Roşia Poieni aurul despre care am vorbit mai sus este vândut la preţ de concentrat de cupru, cu 880 de euro pe tonă! Menţionăm că acest concentrat de cupru este, tehnic, produsul prelucrării primare a minereului scos din mină. Concentratul vândut este transportat în afara României, unde intră în unităţile de metalurgie a metalelor neferoase, pentru a separa cuprul pur, aurul pur, argintul pur şi alte minereuri neferoase care se găsesc în minereu.  Ţara noastră a avut şi ea aseme­nea unităţi de metelurgie neferoasă, arondate minelor de cupru, argint, aur etc., dar au fost scoase din funcţiune în anii ’90, pe motiv că zăcămintele româneşti de toate tipurile s-au epuizat. După ce a fost închisă metalurgia neferoasă şi toate minele, a început privatizarea zăcămintelor despre care se spusese că s-au epuizat. Aceasta este, pe scurt, istoria din ultimii 25 de ani a industriei extractive din ţara noastră.

Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale ­(ANRM), spune despre cele 85 de tone de aur vândute la preţ de mineru de cupru la Roşia Poieni că:

”În România, actul oficial privind evidenţa resurselor rezervelor geologice este documentaţia de calcul a rezervelor pe zăcământ, certificată prin încheierea de omologare a rezervelor. În cazul zăcământului Roşia Poieni, încheierea de omologare este făcuta exclusiv pentru minereu de cupru cu conţinut scăzut”. Altfel spus, la Roşia Poieni se extrage, oficial, minereu de cupru, exclusiv.

Continuarea comunicatului ANRM este deosebit de interesantă: ”Zăcămintele de cupru diseminat cu conţinut sărac pot conţine în general cantităţi mult subordonate de aur şi/sau argint. De aceste cantităţi se ţine cont în calculul rezervelor sub formă de echivalent valoric în cupru. În consecinţă redevenţa se plăteşte pentru toate componentele utile din minereu”.

După cum se observă, în acest paragraf se sugerează că există aur în zăcământ, mai mult, există şi argint. De asemena, se sugerează că în mod normal ar trebui să se plătească o redevenţă. Această redevenţă nu se plăteşte pentru că oficial contractul este semnat pentru exportarea minereului de cupru, exclusiv!

Asta vrea să mărite ministrul Bădălău.

 

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii