Europarlamentare 2019. Cum votăm la alegerile de duminică 1
Ultima Ora Politic Social

Europarlamentare 2019. Cum votăm la alegerile de duminică

Europarlamentare 2019. Cum votăm la alegerile europarlamentare 2019. Duminică, 26 mai 2019, românii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European, dar şi pentru a răspunde celor două întrebări ale referendumului pentru justiţie. Vor fi două scrutine şi trei buletine de vot. În următorul material puteţi vedea care sunt paşii pe care trebuie să îi urmaţi pentru a vă exercita dreptul constituţional.

Toate secţiile de votare din ţară şi din străinătate se deschid, pe 26 mai, la ora 7:00 și se închid la ora 21:00, ora locală.

Înainte de a merge să votați, puteţi verifica secţia la care sunteţi arondat pe site-ul registrulelectoral.ro. Tot ce trebuie să faceţi este să introduceţi CNP-ul şi numele de familie.

E bine de știut că cei care nu se pot deplasa au dreptul să ceară acasă urna mobilă. Cererea scrisă trebuie făcută cel târziu cu o zi înainte de alegeriși trebuie însoțită de acte care să dovedească faptul că persoana respectivă nu se poate deplasa.

Dacă sunteți în localitatea de reședință și v-a expirat buletinul, aflați că programul pentru emiterea cărților de identitate a fost prelungit. Se lucrează sâmbătă, în intervalul 8:00-16:00, dar şi duminică, între 7:00 și 21:00.

În momentul în care intrați în secția de vot, vă opriți inițial în dreptul operatorului de tabletă. Acesta trebuie să vă verifice actul de identitate și să vă spună că puteți opta să votați pentru un scrutin sau pentru ambele scrutine. Ulterior, vă va direcționa către membrul comisiei de votare la care sunteți arondați. În acest punct, ar trebui să primiți trei buletine de vot, dar și ștampila cu care vă veți exercita dreptul constituțional.

Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. Dacă aceasta lipseşte, votul va fi declarat nul!

Restituiţi ştampila şi primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicat un timbru autocolant cu mențiunea Restituiţi ştampila şi primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicat un timbru autocolant cu mențiuneaVOTAT.

În cazul în care, pe 26 mai, nu sunteți în localitatea în care sunteți arondat, puteți să optați să votați la o altă secție de votare, pe listele suplimentare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.