Eurodeputatul Gabriela Zoană apără în Parlamentul European interesele producătorilor și consumatorilor alimentari
Zoana Gabi
Ultima Ora Politic

Eurodeputatul Gabriela Zoană: Atentatul de la Strasbourg va trezi mulți oficiali europeni la realitate

Eurodeputatul Gabriela Zoană: Atentatul de la Strasbourg va trezi mulți oficiali europeni la realitate

Mă alătur vocilor care condamnă ferm orice act terorist și orice formă de violență prin care indivizi sau grupări încearcă să instaureze teroarea în rândul cetățenilor europeni.

Atentatul de ieri de la Strasbourg se înscrie în lungul șir al evenimentelor de acest fel care au marcat Europa în ultimii ani. Deși părea că traversăm o perioadă de calm, lipsită de evenimente tragice, ziua de 11 decembrie ne-a arătat că încă mai sunt multe de făcut în materie de securitate în interiorul Uniunii Europene.

Întâmplător sau nu, cu doar o zi înainte de producerea acestui atentat, susțineam în plenul Parlamentului European cauza României și a Bulgariei, ambele candidate pentru aderarea la Spațiul Schengen, ambele îndeplinind de ani buni condițiile de aderare, dar nefiind încă acceptate.

Atentatul de la Strasbourg va trezi mulți oficiali europeni la realitate și poate acum vor înțelege că o țară precum România, care este furnizor de securitate în regiune, merită să fie acceptată ca țară membră Schengen, indiferent care ar fi calculele politice interne care au blocat până acum o asemenea decizie.

Faptul că atentatul s-a produs în timpul ultimei sesiuni a Parlamentului European de la Strasbourg din acest an face ca impactul asupra eurodeputaților și al altor oficiali europeni să fie mult mai puternic. Foarte probabil ca acest lucru să influențeze agenda politică de la începutul anului viitor, atunci când România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.

Singura certitudine în acest moment este că mai sunt multe de făcut în materie de securitate a cetățenilor europeni, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivelul fiecărui stat membru.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.