Eurodeputatul Gabriela Zoană apără în Parlamentul European interesele producătorilor și consumatorilor alimentari
Zoana Gabi
Ultima Ora Politic

Eurodeputatul Gabriela Zoană apără în Parlamentul European interesele producătorilor și consumatorilor alimentari

Eurodeputatul Gabriela Zoană a susținut în plenul Parlamentului European de la Strasbourg ideea combaterii ferme a practicilor comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, intervenția mea fiind în apărarea intereselor producătorilor și consumatorilor finali.

”Marile lanțuri de supermarketuri reprezintă, prin puterea lor de negociere a prețurilor și prin practicile comerciale neloiale, cea mai acută problemă din întreg lanțul alimentar pe care trebuie să o rezolvăm prin adoptarea acestor amendamente la propunerea de directivă pusă în dezbatere.

În România încercăm să combatem aceste practici neloiale, însă orice încercare a autorităților de a rezolva problemele pe care marile lanțuri de supermarketuri le generează este întâmpinată de critici că aceste încercări sunt anti-europene sau anti-corporatiste.

Respectăm, atât la nivel european, cât și la nivel național, orice distribuitor alimentar de tip hypermarket sau supermarket, dar, indiferent care este numele acestui brand sau din ce țară provine, toți trebuie să respecte la rândul lor legislația națională și europeană, dar și să evite practicile comerciale neloiale”, a susținut eurodeputatul român în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

”În cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar se constată în mod curent inegalități semnificative în ceea ce privește puterea de negociere a furnizorilor și cea a cumpărătorilor de produse agricole și alimentare. Aceste inegalități pot conduce la practici comerciale neloiale în cazurile în care parteneri comerciali mai importanți și mai puternici încearcă să impună anumite practici sau clauze contractuale care sunt în avantajul lor în legătură cu o tranzacție de vânzare .

Trebuie introdus un standard minim al Uniunii de protecție împotriva practicilor comerciale neloiale pentru a reduce apariția unor astfel de practici care pot avea un impact negativ asupra nivelului de trai al comunității agricole”, a concluzionat Gabriela Zoană.

Conform propunerii de Regulament care a intrat deja în dezbaterea Parlamentului European, practicile comerciale neloiale care urmează a fi interzise sunt:

– plăţile întârziate în cazul produselor perisabile

– anulările în ultimul minut ale comenzilor

– modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor

– obligarea furnizorului la plata produselor irosite.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.