2019, anul de răscruce al României democratice
O icoană din 1895, “Compoziție cu scene biblice”, a fost clasată în patrimoniu cultural național
Ultima Ora Politic

Este necesar să creăm sinergii între statul român și românii din comunitățile istorice, Republica Moldova și Diaspora

Este necesar să creăm sinergii între statul român și românii din comunitățile istorice, Republica Moldova și Diaspora

 

Vineri, 2 noiembrie 2018, Parlamentul României va găzdui dezbaterea cu genericul ”Priorități legislative pentru românii de pretutindeni” organizată de Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Camerei Deputaților, la inițiativa deputatului Constantin Codreanu, președinte al Comisiei (sala „Drepturile Omului”, nivel P).

 

Este necesar să creăm sinergii între statul român și românii din comunitățile istorice, Republica Moldova și Diaspora 1

Dezbaterea va începe la ora 10:30 cu mesaje din partea reprezentanților instituțiilor statului român având ca domeniu de activitate susținerea românilor de peste hotare – Președinție, Senat, Camera Deputaților, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, precum și a europarlamentarilor.

”Am inițiat această dezbatere, pe care am conceput-o în forma unui Atelier legislativ, urmare a întâlnirilor pe care le-am avut cu românii din diverse state europene în care concetățenii noștri au o prezență masivă, în special Italia și Spania, dar și din alte state occidentale. Problematica diasporei românești și a românilor de pretutindeni în general este una vastă și complexă. Avem obligația să ne interesăm îndeaproape de problemele românilor din afara granițelor țării și să identificăm soluții legislative sau administrative corecte pentru fiecare dintre aceste probleme. Dorim ca prin această dezbatere să aducem în prim-plan nu doar probleme stringente sau cronic, dar și să identificăm soluții corecte, în spirit european. Este necesar să creăm sinergii între statul român și românii din comunitățile istorice și diaspora. Împreună suntem mai puternici și mai eficienți în demersul nostru legitim de consolidare a relațiilor statului român cu românii de pretutindeni și viceversa”, a ținut să puncteze deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

La dezbatere vor participa deputați și senatori români și reprezentanți ai mediului asociativ din România, Republica Moldova și diaspora. Și-au anunțat prezența la eveniment români din mai multe țări, inclusiv din Italia, Spania, Germania, Grecia, Suedia, Luxemburg, Belgia.

Printre subiectele propuse spre dezbatere de participanți sunt: modificarea și completarea legislației privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni; Consiliul  Românilor de Pretutindeni –  necesitate sau  moft legislativ; Centrele comunitare românești; votul electronic și votul prin corespondență; necesitatea măririi numărului de deputați și senatori delegați în Parlamentul României de către cetățenii români din afara granițelor țării; reducerea birocrației în comunicarea unor autorități din România cu românii de peste hotare; sprijinirea predării limbii române în școlile din afara granițelor țării, inculsiv în Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Serbia; simplificarea procedurilor de recunoaștere a calificărilor și experienței obținute în străinătate; dezvoltarea unor programe de reîntoarcere în zonele rurale a românilor plecați peste hotare; probleme practice privind  detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale; digitalizarea României; mediul asociativ și mass-media românească de peste hotare; excelența legislativă și networking-ul de afaceri cu diaspora; unitatea culturală, spirituală și politică a românilor etc.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.