Elevii atrag atenția Guvernului că 32,2% dintre copii trăiesc acum sub pragul sărăciei
Ultima Ora Economic Politic Social

Elevii atrag atenția Guvernului că 32,2% dintre copii trăiesc acum sub pragul sărăciei

Federația Elevilor din România solicită Guvernului României retragerea de urgență a Proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale nr. 92/2007 şi a Legii nr. 328/2018 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007, din cauza efectelor nocive pe care le va avea asupra transportului elevilor care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și, implicit, asupra ratei abandonului școlar.

Elevii atrag atenția, oficial, PSD-ului că 32,2% dintre copii trăiesc acum sub pragul sărăciei

De asemenea, Federația Elevilor din România trage un semnal de alarmă asupra faptului că principalul motiv pentru care elevii abandonează școala în România este situația materială deficitară. La momentul actual, statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare: 32,2% din persoanele între 0 și 17 ani trăind sub pragul sărăciei, iar aproximativ 20% din copii trăiesc în stare de deprivare materială severă, conform Institutului Național de Statistică. Totodată, 40% din copiii țării se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Corelând acest fapt cu rata ridicată de părăsire timpurie a școlii (18,1%) din România, mult mai mare decât ținta asumată de țara noastră până în anul 2020 (11,3%), elevii spun că România are nevoie de măsuri care să remedieze situația și să faciliteze accesul liber la educație al elevilor.

„În acest context, adoptarea unor măsuri care, contrar nevoilor sistemului, au menirea să afecteze mii de elevi, lăsându-i fără posibilitatea de a ajunge la cursuri și determinându-i să abandoneze școala, contribuind, astfel, la inechitatea sistemului educațional din România, este de o gravitate ireparabilă. Solicităm pe această cale inițiatorilor, Ministerului Transporturilor și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, să retragă proiectul ordonanței de urgență și să înceapă demersurile pentru asigurarea unui cadru legal clar, necontradictoriu și care să faciliteze protecția socială a elevilor.“, au precizat reprezentanții federației.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.