Cele mai numeroase victime, femeile
Cele mai numeroase victime, femeile
Ultima Ora Politic

Educația în spiritul egalității de șanse, o urgență pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice în România

Marţi, 24 septembrie 2019, peste 60 de membri ai Parlamentului României, reprezentanţi ai Guvernului şi ai instituţiilor guvernamentale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului academic şi de afaceri, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale și mass-media au agreat necesitatea intervențiilor urgente în educație pentru a lupta eficient împoriva violenței asupra persoanelor vulnerabile, în special fete și femei.

Participanții la dezbaterea cu tema Prevenirea şi combaterea violenţei domestice prin educaţie, organizată la iniţiativa președintei Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, au cerut ferm ca aspecte specifice dintr-o educaţie din perspectiva egalităţii de şanse și de gen – introducerea noțiunilor de profil în manualele şcolare şi în curriculum, educaţia obligatorie privind sănătatea reproductivă, pregătirea și formarea autorităţilor în aplicarea legislaţiei curente – să fie obiective concrete pe termen scurt, mediu și lung dacă dorim o Românie sigură pentru toţi cetăţenii ei.

”E nevoie de un efort conjungat al autorităților și al societății civile ca să putem avansa în lupta împotriva violenței asupra fetelor și femeilor. În acest sens, trebuie ca statul român să-și asume reforma educațională prin excluderea stereotipurilor de orice fel din manualele școlare și o formare care să pregătească toți copiii pentru un viitor incluziv și sigur”, a declarat în deschiderea evenimentului președinta Comisiei, Cristina Iurişniţi. De asemenea, deputata USR a prezentat participanților o serie de propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ ce vizează definirea, prevenirea și combaterea violenţei cibernetice, definită de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați ca fiind acea manifestare antisocială care presupune hărțuirea în mediul online.

România a primit recomandări europene în acest sens datorită numărului crescut de cazuri asociate fenomenului în țara noastră.

În cadrul dezbaterii au adresat discursuri invitaţilor domnul ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, doamna secretar de stat, Aurelia Graţiela Drăghici, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Șanse; doamna consilier de stat, Ligia Deca, Administrația Prezidențială; doamna Rennie Yotova, director al Biroului Regional al OIF pentru Europa Centrală şi de Est și doamna Éva-Andrea Csép, deputată UDMR, membră a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

În cea de-a doua sesiune a evenimentului, reprezentante ale organizațiilor nonguvernamentale de profil din țară și din străinătate au prezentat proiecte, campanii și studii de caz cu rezultate cantitative și calitative în lupta împotriva violenței. Au avut intervenții interactive Silvia Dumitrache, Asociaţia Femeilor Românce din Italia; Laura Albu, Romanian Women’s Lobby; Daniela Drăghici, Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală; Irina Costache, A.L.E.G. #ŞiEuReuşesc; Simona Voicescu, Asociația NECUVINTE; Smaranda Cazan-Livescu, Serena Adler, Corina Popa, UNIFERO Inc.

De un mare succes în rândul participanților la dezbatere s-a bucurat și expoziția dedicată personalităților feminine care au marcat istoria României – o colecție de peste 20 de portrete expuse la eveniment cu sprijinul Fundației Centrul Parteneriat pentru Egalitate.”Cu toții avem nevoie de modele, de aceea, eu am propus în mod repetat găzduirea permanentă a unei astfel de expoziții în Parlamentul României, ca exemplu în rândul instituțiilor publice în ceea ce privește onorarea memoriei acestor personalități feminine și promovarea lor, în spiritul egalității de șanse și de gen”, a punctat preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi.

Ministrul Muncii a declarat că susține modificările legislative în privința completării si modificării legii de prevenție și combatere a violenței domestice.

Evenimentul s-a desfăşurat între orele 10.00 și 16.00, la sala Drepturilor Omului din Parlamentul României. Presa a avut acces liber pe toată durata evenimentului, declară într-un comunicat remis newsteam.ro președintele Cristina Iurișniți.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.