Senzațional: Vacanţele dese au dus la majorări record ale costului cu forţa de muncă în învăţământ
Ultima Ora Politic Social

Ecaterina Andronescu introduce uniforme care să protejeze elevii și dascălii în școli

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a vorbit vineri seară la Digi24 despre posibilitatea introducerii obligatorii a uniformelor. Ea a adus în discuție incidentul din luna ianuarie de la un colegiu din Ploiești, când o profesoară a fost înjunghiată chiar în fața cancelariei.

Noi avem o lege, din 2007, întâmplător eu am fost inițiatoarea acelei legi, 35/2007. Acea lege am gândit-o și am scris-o împreună și cu alți colegi din dorința de a reduce violența din școli. Sigur că sunt foarte multe măsuri acolo. Mă întorc la Ploiești, la ce s-a întâmplat la Colegiul Spiru Haret. Aveam doi paznici, fiecare elev avea card, prin fața școlii patrulau doi jandarmi, aveam profesori și elevi de serviciu. Și totuși, un intrus a intrat în școală, nu l-a observat nimeni, s-a strecurat printre elevi și a produs acel eveniment îngrozitor, de care n-aș mai vrea să aud niciodată: înjunghierea doamnei profesor, care a fost foarte aproape de limita dintre a fi și a nu fi”, a spus Ecaterina Andronescu.

Dacă elevii aceia aveau o ținută care era specifică liceului, o eșarfă, o cravată, un ecuson sau o ținută integrală, care să reprezinte școala respectivă, paznicii, ceilalți elevi, profesorul de serviciu sigur l-ar fi observat pe intrus și n-am fi ajuns acolo”, a argument ministrul.

Nu mă gândesc la o uniformă în sensul în care poate din istorie vine această apăsare, ci mă gândesc la o ținută care să reprezinte și mândria școlii. Eu, elev în școala X, trebuie să fiu și mândru că sunt elev acolo. Nu se întâmplă la noi lucrul acesta, se întâmplă în școlile din lume, care au sute de ani și poartă cu mândrie însemnele școlii unde sunt elevi”, a completat Adronescu.

Ministrul a precizat că a adus în discuție subiectul și că există o lege în acest sens, iar consiliul de administrație din fiecare școală trebuie să ia decizia.

Se poate modifica legea să devină obligatorie, mi-aș dori să nu ajungem acolo. Mi-aș dori să fie o înțelegere”, a completat ministrul Educației.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.