E dezastru. Teodorovici a împrumutat aproape 4 miliarde de lei în luna august 1
Teodorovici, atac la Iohannis și Barna. Președintele executiv PSD nu suportă înfrângerea
Ultima Ora Economic Politic

E dezastru. Teodorovici a împrumutat aproape 4 miliarde de lei în luna august

 Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 3,9 miliarde lei pe piaţa internă în luna august, cu 3,5% sub volumul programat, la costuri medii anuale în scădere faţă de iulie, în contextul evoluţiilor din SUA şi Germania, conform mediafax.ro

Potrivit unei analize realizată de Banca Transilvania, curba randamentelor s-a deplasat săptămâna trecută în jos, în medie cu trei punte bază: rata de dobândă la 10 ani în scădere cu opt puncte bază la 3.995%.

Luni, Finanţele au redeschis o emisiune de titluri scadente în septembrie 2023 şi a atras 600 milioane lei, la un cost mediu anual de 3,60%, în scădere cu 29 puncte bază raportat la iulie.

În paralel, ministerul a lansat în acest an şi emisiuni pe pieţele externe, cea mai recentă în iulie, când a împrumutat 2 mld. euro, din care 1,4 mld. euro pe maturitatea de 12 de ani, şi 600 mil. euro prin redeschiderea eurobondurilor pe 30 de ani.

Acest împrumut de pe pieţele financiare internaţionale vine după ce spre sfâşitul lunii martie Ministerul Finanţelor a împrumu­tat o sumă record de 3 mld. euro prin euroobligaţiuni, din care 1,35 mld. euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 mil. euro pe 15 ani şi 1,15 mld. euro pe maturitatea de 7 ani.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.