Document Bombă. Dăncilă și Teodorovici intră la Pușcărie. Au fost prinși
Ultima Ora Economic Politic Social

După ce au certat băncile că sunt lacome, Finanțele cerșesc din nou bani de la bănci

Finanțele s-au răzgândit: vor din nou să împrumute bani de la băncile locale, după ce în urmă cu o săptămână ministrul Eugen Teodorovici a declarat sus și tare că nu mai vrea să audă de împrumuturi din piața internă, la costurile ridicate cerute de bănci, scrie realitateafinanciara.net.

Avem sumele necesare în trezorerie pentru a ne finanţa, pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile”, a afirmat Eugen Teodorovici, la sfârșitul lunii ianuarie, după mai multe încercări eșuate de a atrage bani de la bănci.

„Am dat dispoziţie şi am spus: nu ne împrumutăm în piaţă. Că tot am auzit aici ‘ruşinea nu ştiu care’. Nu, încă o dată: Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa”, a precizat foart apăsat șeful Finanțelor în fața presei.

La nici o săptămână distanță de acel moment, Ministerul Finanţelor anunță că mai face o încercare: vrea să împrumute de la bănci peste 2 miliarde de lei în luna februarie.

Conform unui ordin publicat pe site-ul Finanțelor, prima emisiune ar urma să aibă loc joi, 7 februarie, și dorește să atragă 300 milioane lei, la o dobândă de 4%, pe termen scurt.

Urmare a OUG 114/2018, băncile au boicotat statul la ultimele emisiuni și nu au subscris oferta de finanțare a Finanțelor.

Potrivit Mediafax, Finanţele vor organiza şase sesiuni de obligaţiuni guvernamentale – trei de câte 300 de milioane de lei şi trei de câte 200 de milioane de lei, cărora le corespund unele neconcurenţiale de câte 45 de milioane de lei, respectiv 30 de milioane de lei.

MFP a reuşit să atragă de la bănci în ianuarie 1,66 miliarde de lei din 3,7 miliarde de lei doriţi, iar mulţi analişti economici au susţinut că este din cauza taxei pe activele financiare ale băncilor. Introdusă prin OUG nr. 114/2018, de la începutul acestui an, taxa este de 0,1-0,5%, dacă ROBOR mediu trimestrial folosit de bănci este de 2-4%, iar titlurile de stat intră în aceste calcule.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.