Georgia primește sprijinul României pentru aderarea la UE
Ultima Ora Politic

Drepturile românilor trebuie respectate în statele care vor aderarea la UE

Drepturile românilor trebuie respectate în statele care vor aderarea la UE

Deputat Constantin Codreanu: ”Aderarea statelor candidate la Uniunea Europeană trebuie condiționată de respectarea drepturilor românilor din aceste state”

Drepturile românilor trebuie respectate în statele care vor aderarea la UE 1

Miercuri, 19 septembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a intervenit în plenul Camerei Deputaților, prezentând punctul de vedere al grupului politic de care aparține pe marginea proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul şi Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor – O agendă europeană reînnoită pentru cercetare şi inovare – şansa Europei de a-şi modela viitorul – Contribuţia Comisiei Europene la reuniunea informală a liderilor UE de la Sofia din data de 16 mai 2018 COM(2018) 306 (PHCD 44/2018).

”Doamnă președinte de ședință, distinși colegi, Partidul Mișcarea Populară a susținut acest demers, conștient de faptul că este necesară extinderea principiilor și valorilor europene către spațiul din Balcani.

În același timp, nu uităm sub nicio formă că în exact același spațiu există foarte multe probleme atunci când vorbim de respectarea drepturilor minorității românești, Serbia fiind un exemplu în acest sens.

Altfel spus, orice sprijin pe care îl acordăm demersului eurointegraționist acestor state trebuie să vină la pachet cu condiții foarte clare de respectare a drepturilor românilor din aceste state.

În același timp este necesară o astfel de susținere, pentru a da un semnal pozitiv și către alte state care și-ar putea obține statutul de candidat, inclusiv, sau poate chiar în primul rând, către statul în care avem aproape 1 milion de cetățeni români. Vorbesc de Republica Moldova.

Mai ales în condițiile în care, în ultimul timp, regimul antidemocratic de la Chișinău – Plahotniuc-Dodon – s-a declarat fățiș, răspicat și public, că nu își mai dorește integrarea europeană”, a arătat în intervenția sa președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Constantin Codreanu.

Rezultatul votului asupra proiectului de hotărâre a fost următorul: 247 de voturi valabil exprimate, din care 245 – pentru, 0 – contra, 2 abțineri.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.