Viorica Dăncilă spune că făcea gafe din cauza lui Liviu Dragnea
Ultima Ora Politic

Dragnea speriat de Viorica Dăncilă după semnarea acesteia a unui document. A trecut și ea ”în statul paralel?”

Dragnea speriat de Viorica Dăncilă după semnarea acesteia a unui document. A trecut și ea ”în statul paralel?”

Un document semnat de premierul Viorica Dăncilă la sfârşitul lunii septembrie 2018, ca răspuns la o propunere legislativă venită din partea şefilor alianţei de guvernare Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, îi dă frisoane şefului PSD: a trecut şi Dăncilă în „statul paralel”?

Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au depus o propunere legislativă pentru desecretizarea unei hotărâri a CSAT din 2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și a tuturor documentelor care conțin informații clasificate în baza acesteia.

Cei doi au solicitat procedură de urgență pentru acest proiect.

În punctul de vedere al Guvernului, semnat de Viorica Dăncilă, este criticată dur propunerea lui Dragnea şi Tăriceanu.

Dăncilă vorbeşte de iniţiativa celor doi grei ca fiind „fără o motivare substanţială şi fără respectarea niciunei alte proceduri prevăzute de lege” şi arată că proiectul riscă să fie declarat neconstituţională.

„Elaborarea unei iniţiative legislative de către puterea legislativă, prin care se impune declasificarea unei hotărâri a CSAT fără o motivare substanţială, fără acordul şi consultarea sa şi a instituţiilor statului care au atribuţii în gestionarea informaţiilor clasificate, fără respectarea niciunei alte proceduri prevăzute de lege, poate fi apreciată ca neconstituţională din perspectiva încălcării principiului separaţiei puterilor în stat”, spune premierul în punctul de vedere al Guvernului.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, o hotărâre a CSAT trebuie declasificată tot de CSAT, fiind vorba de o instituţie fundamentală a statului.

În plus, şefa Guvernului, considerată ‘marioneta lui Dragnea”, acuză iniţiativa legislativă a şefului PSD de lipsă de precizie:

„Deşi iniţiativa legislativă prevede derogarea de la prevederile art.24 din Legea nr.182/2002, considerăm că aceasta era necesar a fi una precisă, cu referire exactă la dispoziţia de la care se derogă, fie nivelul actului normativ, fie persoanele cu competenţă de a face declasificarea”.

Guvernul dă, totuşi, undă verde proiectului, pasând problema la legislativ: „Parlamentul va decide asupra oportunităţii adoptării iniţiativei legislative”, se spune în finalul adresei oficiale.

document

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.