Dragnea și Dăncilă opriți în loc de Comisia Europeană: "Ambasadele statelor membre ale UE se află la Tel Aviv" 1
Ultima Ora Politic

Dragnea și Dăncilă opriți în loc de Comisia Europeană: „Ambasadele statelor membre ale UE se află la Tel Aviv”

Intenţia Guvernului României de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunţată joi seara de Liviu Dragnea, nu este agreată de reprezentanţii Comisiei Europene. Oficialii europeni apreciază poziţia preşedintelui Iohannis şi afirmă că UE respectă rezoluţia ONU care prevede că Tel Aviv este capitala Israelului.

„Poziția Uniunii Europene este bine cunoscută și clară.

În timp ce în presă am văzut informații care indică o astfel de mutare (a ambasadei Romaniei), notăm, în același timp, declarația președintelui României de astăzi, ce confirmă faptul că poziția României rămâne neschimbată.

Uniunea Europeană sprijină cu fermitate soluţia celor două state, soluție care ar trebui găsită prin discuții directe între părți, cu Ierusalimul ca viitoarea capitală a ambelor state.

În conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate al ONU (478), delegația Uniunii Europene și toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se află în Tel Aviv”, precizează purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat vineri că Executivul a adoptat un memorandum privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, precizând că se vor purta discuţii cu toate instituţiile, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat cu privire la o posibilă mutare a Ambasadei României din Israel, a anunţat, vineri, Administraţia Prezidenţială, care subliniază că un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia, şi că „în această etapă” ar reprezenta „o încălcare a dreptului internaţional relevant”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.