Decizie în Parlament. Legile justiției sunt blocate
Ultima Ora Politic

Dragnea joacă ultima carte. Va da Ordonanța pe justiție propusă de Florin Iordache

Curtea Constituțională va da săptămâna viitoare, în 10 aprilie, o decizie în privința contestației depuse de Florin Iordache pe tema formării completurilor de trei judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24.ro că aceasta este ”ultima carte” pe care o poate juca președintele PSD, Liviu Dragnea, în încercările sale de a scăpa de a doua condamnare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, în condițiile în care în 15 aprilie este stabilit ultimul termen de judecată la ICCJ în acest dosar.

Florin Iordache a sesizat CCR în această speță, în numele Camerei Deputaților, pe motiv de conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte, deoarece nu ar fi fost respectată legea în cazul formării completurilor de trei judecători, un astfel de complet condamnându-l deja pe Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare în prima instanță.

Potrivit surselor citate, președintele PSD miza foarte mult pe ordonanța de urgență pentru modificarea codurilor penale care ar fi trebuit să fie adoptată în ședința de guvern de miercuri, dacă această ordonanță ar fi prescris o parte dintre faptele penale pentru care s-au pronunțat sentințe definitive din 2014 până în 2018.

Cu o seară înainte de ședința de guvern a existat o discuție tensionată între Liviu Dragnea, ministrul Justiției și premierul Viorica Dăncilă, aceștia din urmă opunându-se adoptării ordonanței de urgență, de teama reacțiilor externe.  De altfel, cu doar cîteva ore înainte de ședința de guvern de miercuri, 13 ambasade au avertizat Guvernul să nu adopte un astfel de act normativ, iar de la Comisia Europeană a fost transmis același mesaj.

În acest context, decizia pe care o vor lua judecătorii constituționali are o miză uriașă. Potrivit informațiilor Digi24.ro, la o numărătoare informală preliminară  a părerilor magistraților în acest dosar, scorul este foarte strâns.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.