Dragnea a câștigat. Rezerva de aur va fi adusă în țară
Ultima Ora Politic

Dragnea cere ca aurul românesc să fie repatriat. Cum explică Șerban Nicolae dorința liderului PSD

Senatorul PSD Șerban Nicolae a explicat inițiativa legislativă depusă impreună cu Liviu Dragnea, prin care se dorește repatrierea aurului românesc din Marea Britanie, menționând că România plătește 300.000 de euro chirie anual pentru depozitarea acestei valori, în timp ce în țară ar produce venituri. Parlamentarul menționeză că nu au fost discuții oficiale pe acest subiect cu ALDE și BNR, în condițiile în care guvernatorul Mugur Isărescu a exprimat deja o poziție publică diferită referitoare la acest subiect.

„Din ce știu și eu, rezervă de aur a României constituită până atunci a fost transferată la banca Angliei pe parcursul anului 1999, începând de atunci. Intitial, această rezervă avea o dublă funcțiune, era o garanție de stabilitate a unei rezerve , o zona sigură pentru o ipoteza nedorită, pe de altă parte pentru a produce venituri. Această rezervă nu mai produce niciun venit, România plătește 300.000 euro chirie pentru depozitarea acestei valori. Spre exemplu, Germania și Austria și-au repatriat masiv rezervă de aur. Nu spunem să aducem aurul în țară să-l folosim la ceva, ci doar legat de faptul că nu se mai justitica să ținem rezervă de aur în străînătate, mai ales când nu produce venituri, ci ne costă.

România nu mai e o țară vulnerabilă din perspectiva propriei rezerve de aur. România trebuie să arate că o țară care își poate gestiona propriile resurse. Am văzut tot felul de reacții că vrem să ducem rezervă la Moscova. Nu pot să răspund la aberații. Nu e nimic necurat în aceatsa propunere. România trebuie să aratae că o țară membră a UE, a NATO responsabilă, stabilă”, a declarat Șerban Nicolae la Digi24.

Întrebat dacă a avut discuții cu ALDE și BNR, parlamentarul a răspuns: „Discuții în mod oficial nu am avut, că există opinii diferite. Au mai fost discuții în legătură cu care guvernatorul s-a exprimat public. Argumentul acela că e rezervă internațională și de aia trebuie ținută afară e exact invers, se cheamă internațională că o ții afară. De ce s-ar opune cineva pe prezumții, bănuieli?”.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi senatorul PSD, Şerban Nicolae, au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.