Cum vrea PSD să fure Referendumul
Ultima Ora Justiție Politic Social

Dragnea albește dosarele penale ale unor infractori periculoși, doar ca să i se piardă și lui urma

Motivarea Curtii Constitutionale in cazul protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 si 2016, publicata in aceasta saptamana, arata ca efectele sunt mult mai grave decat se credea. Practic, sunt desfiintate toate dosarele de coruptie sau de crima organizata care sunt pe rolul instantelor si parchetelor.

Mai multi magistrati au explicat, pentru Ziare.com, ca probele stranse cu suportul ofiterilor SRI pana in februarie 2016 ar trebui anulate, indiferent daca au fost obtinute sau nu in baza protocolului semnat de procurori cu SRI. In plus, potrivit unei alte decizii date de CCR in 2018, aceste probe trebuie excluse fizic din dosare.

„CCR a zis ca simplul suport tehnic acordat de SRI in ancheta este, de fapt, act de urmarire penala. Ca tehnica de redactare, CCR vine si arata ca SRI nu putea sa faca niciun act din cele mentionate in protocoale, fie ca este vorba de suport tehnic sau expertize, deoarece orice ar face reprezinta o componenta a actelor procesuale sau procedurale penale. Se arata deci ca parchetele nu aveau posibilitatea legala sa faca acest lucru, deoarece s-ar incalca competenta materiala, desi ar fi fost vorba cel mult de o competenta functionala.

Deci CCR face aceasta confuzie voita intre competenta materiala si functionala doar pentru a putea face trimitere la o decizie anterioara, privind nulitatea absoluta a acestor acte. Daca nu spuneau ce tip de competenta s-ar fi incalcat, riscau ca instantele sa spuna ca este una functionala sau relativa si instantele ar fi mentinut probele obtinute cu suportul SRI”, arata magistratii.

CCR ar obliga astfel instantele sa constate ca orice fel de participare a SRI intr-un dosar atrage dupa sine anularea tuturor actelor legate de aceasta, iar instantele vor anula ele toate aceste probe, explica magistratul.

Ca sa scape Dragnea sunt dinamitate toate dosarele de coruptie, crima organizata, trafic cu droguri

Sursa citata arata ca astfe scapa de dosare multe nume grele, in frunte, desigur, cu Liviu Dragnea. In dosarul Tel Drum sunt folosite ca probe mai multe interceptari realizate de SRI in baza unor mandate pe siguranta nationala.

Afectate de aceasta decizie vor fi si toate dosarele aflate pe rolul parchetelor sau in instante, in care sunt probe stranse cu sprijinul SRI, cele mai cunoscute fiind cele de coruptie, crima organizata, trafic cu droguri sau fraude informatice.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.