ȘOC. Dovada că Omar Hayssam a preluat PSD. Prietenia lui Ciolacu cu teroristul Numărul 1 al României 1
Ultima Ora Breaking News Justiție Politic

ȘOC. Dovada că Omar Hayssam a preluat PSD. Prietenia lui Ciolacu cu teroristul Numărul 1 al României

Ciolacu- La vânătoare cu Omar Hayssam

Munțîi Buzăului – destinația de lux pentru chefurile organizate de Ion Vasile, între 2001 și 2004, în cinstea „prințului” Hayssam Fostul prefect de Buzău este vânător de peste 20 de ani, cu tradiție în familie. Sirianul încătușat – cu drept de

Munțîi Buzăului – destinația de lux pentru chefurile organizate de Ion Vasile, între 2001 și 2004, în cinstea „prințului” Hayssam Fostul prefect de Buzău este vânător de peste 20 de ani, cu tradiție în familie. Sirianul încătușat – cu drept de port-armă, membru în Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, păstorită de Adrian Năstase.

Vânătorile lui Hayssam erau organizate în cel mai mic detaliu și cea mare discreție de către Direcția Silvică Buzău, cu mobilizarea tuturor pădurarilor din județ. Se mergea la vânat de iepuri, fazani, căprioare, mistreți, urși și chiar capre negre În iarnă lui 2002, protocol de gradul zero, pentru vânătoarea organizată în cinstea ambasadorului Siriei în România.

Ion Vasile susține în continuare că nu l-a cunoscut decât întâmplător pe Hayssam. El declara că ambasadorul Siriei a fost invitat de Direcția Silvică Buzău, iar Omar a fost adus la vânătoare de oficialul sirian Surse demne de încredere ne-au spus toată povestea vânătorilor lui Hayssam. Ne-au vorbit despre locurile și faptele de vânătoare ale omului de afaceri sirian, în cârdășie cu Ion Vasile.Dis-de-dimineață. Pădurea Brebu, comună Cioranca, județul Buzău. La granița cu Ialomița.

Vara, într-o zi de vineri, prin 2002. Omar Hayssam apare într-o mășînă 4×4, numai cu șoferul. Îl întâmpina prefectul de Buzău, Ion Vasile. După el, mai toți directorii din direcțiile descentralizate ale județului, Garda Financiară, Curtea de Conturi, Finanțe Publice, parlamentari PSD, președintele consiliului județean. Se merge în grup, pe drum de țară. În frunte se află Cornel Pitiș, directorul Direcției Silvice (înlocuit din funcție în 2005). Pădurarii, adunați din zonele învecinate, întâmpina oficialitățile în pădure. Hayssam și prietenii lui încep vânătoarea de iepuri și fazani.

Animalele nu se dau însă în bătaia pustii, deși pădurarii se străduiesc din răsputeri să aducă vânatul cât mai aproape de vânători. Pe la prânz, demnitarii se dau bătuți. Pleacă în grabă mare, în gașcă, spre Nehoiu. Ei ajung mai spre seară pe Valea Nehoiului, la cabană de vânătoare a lui Omar Hayssam (care a aparținut fabricii de cherestea „Foresta Nehoiu”).

Cheful de la Nehoiu: icre negre, narghilele și pokerSe încinge apoi cheful. Nu participa decât oamenii de încredere ai lui Ion Vasile. Pentru protecția lui Omar Hayssam. Este vorba despre fostul șef al Romsilva (Cornel Pitiș), fostul director general al Finanțelor (Morișcă Dan), acuzat de presă că ar acceptat rambursări de TVA pentru sirian în valoare de 100 miliarde lei, Marcel Ceolacu (fost prefect interimar), actual consilier județean PSD, Laurențiu Dobrică (fost ospătar), actual consilier județean PSD, fostul șef al Gărzii Financiare (Ion Leu) și alțîi. Se mănâncă vânat și icre negre, se bea whisky și se fumează narghilele. Apoi, oamenii încing un poker.

A două zi, dimineață devreme. Începe instructajul pentru o nouă zi de vânătoare: ce se poate vană, care este zona care trebuie străbătută și alte informațîi utile. Se merge în special la mistreți și căpriori. Dacă pică și un urs, nici o pagubă. Mai toți pădurarii din județ sunt adunați pentru oaspetele de seama. Ei sunt gonacii. Adică sunt răspândiți pe o suprafață de câțiva km, merg în linie la o distanță de 50 de metri și gonesc animalele spre pușcăși, care nu trebuie decât să-și descarce armă.

Vânătoarea se face pe fondul de vânătoare al Direcției Silvice, și nu pe cel al Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS). Dintr-un motiv simplu: la Romsilva este vânatul mai bogat. Unele surse ne-au spus însă că a existat un conflict între prefectul de atunci, Ion Vasile, și șeful AJVPS, Gheorghe Cighir. Vasile nu ar fi acceptat rigorile unei vânători organizate de AJVPS, vânătoare care nu acceptă decât maximum 20 de persoane și la care trebuie să participe și membrii asociației.

Or, fostul prefect ar fi vrut să fie el organizatorul și să invite pe cine dorea. Și așa a apelat la omul sau de casă, Cornel Pitiș, șeful de la Romsilva.Cadou de la Romsilva pentru Hayssam: o căprioarăVânătoarea durează până seară târziu. Nu s-a prins mai nimic.

Toți se întorc la cabană. Hayssam are însă parte de o surpriză: Romsilva îi face cadou o căprioară. Începe din nou cheful. Același ritual gastronomic: icre negre, vânat, whisky, apoi se fumează narghilele. Nu lipsește jocul de societate numit poker. De masă se ocupă maestrul de ceremonii, Laurențiu Dobrică, fostul ospătar, care, în virtutea prieteniei cu Ion Vasile, s-a pricopsit cu restaurantul „2D”, din Cislău (în apropiere de Nehoiu).Duminică de dimineață.

O nouă partida de vânătoare

Durează până la amiază. Apoi, întoarcerea la cabană pentru prânz. Cheful se sparge în jurul orei două. Hayssam se urcă în mășînă și gonește spre București. Este condus de Ion Vasile, prefectul. Cei doi prieteni își dau mâna. A trecut un weekend plăcut. Nu s-a vânat mai nimic, dar s-au pus la cale noi afaceri fructuoase pentru cei doi.Fratele Mucles, un obișnuit al cabanei lui OmarLa cabană lui Hayssam nu a mai rămas decât pădurarul care îi păzește averea.

„Nu a mai venit de mult. A fost arestat. Am aflat și eu de la televizor. În ultima perioada nu venea decât fratele lui (n.r. – Mucles Hayssam). Cu soția și alți arabi. Toată ziua nu făcea decât să fumeze și să bea suc”, ne povestește pădurarul. Acesta ne mai spune că după ce a fost arestat Hayssam n-a mai venit nimeni pe la cabană. Doar el are grijă de casă. În curte, un parc special amenjat pentru căprioare. Patru pui: două ciute și un caprior. Fiecare cu țarcul lui. Toate, cadouri pentru sirian.

Pădurarul ne spune și povestea cabanei.”A fost a lui Ceaușescu, contruita prin 1975. Aici venea împușcatul când vroia să se răcorească. Și venea la vânătoare. Se ducea sus în munte, la urs. Îi plăcea aici. Îl trimitea înainte pe Ion Teleagă (n.r.- este vorba despre Ion Dincă, prim-viceprim-ministru pe vremea lui Ceaușescu) că să facă ordine. Asta dacă vedea ceva în neregulă era jale”, își da drumul la gură pădurarul.Cabană lui Ceaușescu, luată de Hayssam aproape pe gratis Hayssam a luat cabană „la pachet” cu fabrică de cherestea „Foresta Nehoiu”.

„A luat-o pe nimic. Pe gratis. A adus ceva îmbunătățiri pentru că Omar primește aici oaspeți”, continuă să vorbească omul care păzește casă lui Hayssam. Cabană are patru camere mari, încălzire centrală, apă caldă. Toate utilitățile. Deși zona este total retrasă de lumea civilizată. Că să ajungi la cabană trebuie să străbați toată Valea Nehoiului. Poziția cabanei este una strategică. Este chiar la poalele pădurii, de unde se pornește în expedițiile de vânătoare. Cabană se află departe de ochii indiscreti ai localnicilor, o zona care era bine păzită de oamenii lui Hayssam, după cum ne-au declarat, cu jumătate de gură, unii localnici.Ambasadorul Siriei, la vânătoare… fără pușcăIarnă lui 2002. Protocol de gradul zero. Ambasadorul Siriei, împreună cu fiul sau, vine la vânătoare în Munțîi Buzăului.

Dar… fără pușcă. Nu are permis de vânătoare, dar este invitatul de onoare al prefectului de Buzău și al lui Hayssam. Sosește împreună cu Omar Hayssam. Totul este pregătit că la carte. Mobilizare totală. Vânătoarea a fost organizată de Romsilva Buzău, pe fondul sau de vânătoare de la Gură Teghii. Cazarea s-a făcut la cabană de vânătoare a Direcției Silvice de la Gură Teghii. Cliențîi au fost selectați atent de fostul prefect. „Au fost personalități din oraș”, ne spune un invitat, fiind vorba tot despre șefii instituțiilor descentralizate: Garda Financiară, Finanțe Publice, Direcția Romsilva, Direcția Agricolă, dar și parlamentari PSD. Nu a lipsit nici ospătarul Dobrică, el ocupându-se din nou de organizarea chefului. „Au fost peste 60 de oameni. Protocol de gradul zero. Aproape toți pădurarii din județ.

Pe rol de gonaci. S-au răspândit pe tot muntele, într-o linie, din 50 în 50 de metri. Ei goneau vânatul spre noi. Se aștepta cu armă în mâna. Dar nu s-a vânat nimic”, ne spune Ceolacu, consilier județean PSD participant la vânătoare.Un alt invitat la acest eveniment ne povestește: „Ni s-a spus că nu se făcuse planul de recoltare pe acel an la vânătoare. Și cu ocazia asta a fost invitat și ambasadorul Siriei”, spune, Dan Morișcă, fost director la Finanțe Publice Buzău.

Acesta continuă cu dezvăluirile: „Am mers departe în pădure. La un moment dat, s-a spart gheață de pe un paraias și am luat apă la bocanci”. Pădurarii erau duși pe vârful muntelui „cu remorcile”, declara Morișcă, iar apoi luau urmă vanatului. Animalele erau trimise spre poalele muntelui, unde vânătorii stăteau cu pușcă la ochi. Tot din declarațiile acestuia am aflat că ambasadorul Siriei a venit la vânătoare… fără pușcă.

„Am înțeles că nu avea permis de vânătoare. A venit așa, că să se relexeze”.Masă și dansul, la Gură TeghiiDupă câteva ore de urcat pe jos, oficialitățile obosesc deja. Chiar Ion Vasile ne divulgă din secretele acestei vânători: „Nu s-a vânat nimic. A fost ceva mai mult simbolic. Nu s-a putut face mai mult de 1 km. Zona de vânătoare era departe de sat. Se urcă destul de mult. Expediția s-a terminat repede”. Că apoi, toți să se retragă la cabană Direcției Silvice de la Gură Teghii. Cheful a durat toată ziua, în weekend. „La un pahar de vin s-au spus povești vânatoresti”, ne încheie povestea fostul șef la Finanțe, Dan Morișcă.La Gură Teghii, pădurarii au ridicat o cabană de vânătoare.

De zeci de miliarde de lei. Pe două niveluri. Din cărămidă și cu acoperiș de țiglă. Are șapte camere cu două paturi și un living imens, unde se țîn chefurile. Toate utilitățile: încălzire centrală, apă caldă tot timpul, antena parabolică. Este o vila de protocol pentru Direcția Silvică Buzău. Un pădurar ne spune că pe noapte cazarea costă 200.000 de lei. Dar trebuie aprobare specială de la Direcție. Aici se ajunge pe un drum forestier, iar în spate se întinde Fondul de vânătoare al ROMSILVA.

La Gură Teghii, fondul cinegetic este foarte bogat: urși, cerbi, ciute, mistreți, capre negre. Aici vin la vânătoare foarte mulți străini, în special americani, spanioli, italieni, unguri. Cabanieră de la Direcția Silvică ne-a declarat că era așteptat un grup de spanioli. „Acum este sezonul la mistreți, urși și capre negre”.Legea tăcerii, la pădurariLegea tăcerii domnește în rândul pădurarilor.

Nimeni nu spune nimic. Au participat la toate vânătorile organizate de Ion Vasile, împreună cu Omar Hayssam, dar refuză să vorbească despre acest eveniment. Le este frică. Au primit ordine clare să nu sufle o vorba. Tăcerea se lasă chiar începând cu pădurarul-șef, actualul director al ROMSILVA. Acesta încearcă să-l acopere pe Ion Vasile: „Nu știu, trebuie să mă interesez. Dar dacă au fost vânători, ele au fost legale. Cu autorizațîi, cu tot. Toate vânătorile se făceau cu participarea pădurarilor. Erau unele numeroase, la care trebuia să participe chiar toți pădurarii. Chiar era indicat. Asta este rolul lor, de gonaci.

Așa se fac vânătorile peste tot în lume”. Sursele noastre ne-au declarat că Anghelescu încearcă să-l scoată basma curată pe Cornel Pitiș (omul lui Vasile), cei doi fiind prieteni.La Nehoiu am întâmpinat aceleași greutăți. Pădurarii refuzau să vorbească despre Hayssam. „Eu cred că o fie scos din pușcărie. O să scape. Și o să se întoarcă aici”, ne spune temător un localnic. Oamenii vorbesc cu o jumătate de gură și despre fostul prefect. „Ne-au făcut foarte mult rău. Toți sunt speriați.

Au distrus orașul nostru și au plecat. Noi rămânem aici cu problemele noastre”, ne-a spus un oficial din primărie.La Gură Teghii, pădurarii își dau coate și își fac semne să tacă. La ocolul silvic mi s-a spus că, dacă vreau informațîi, să iau legătură cu purtătorul de cuvânt. Doar un localnic mi-a șoptit oful sau: „Cică Ion Vasile nu-l cunoaște pe Hayssam. Asta să o creadă mutu’. Când venea la Nehoiu, Vasile, primul cu care dădea noroc era Hayssam, nu cu primarul”.

Și viceprimarului PD din Gură Teghii, deși este la putere îi este teamă să vorbească: „Nu știu, nu am auzit de vânători pe aici. Eu sunt mai nou”.Tot cu jumătate de gură, unele surse din Primăria Nehoiu ne spun la ureche unele bârfe auzite în târg: „Mama amantei lui Vasile, Nemeș Diana, lucrează la Hayssam, la fabrică. Iar tatăl vitreg este consilier al lui Omar la București”.Un alt loc special amenajat pentru vânătorile la care au participat Hayssam și Ion Vasile este la Rusetu, o zona de câmpie unde se află o altă cabană a ROMSILVA. Locul este ideal pentru vânătoare, fiind situat chiar în mijlocul pădurii. Aici cad în bătaia pustii în special iepuri și fazani. Cabană are în dotare patru dormitoare, un living, precum și încălzire centrală.

Costel Oprea Romania Liberă

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.