Dragnea a mințit despre legea offshore. A dat gazul ”imperialiștilor”!
Ultima Ora Economic Exclusiv Justiție Politic

Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal

În anul 2007, un grup de parlamentari au depus la Senat un proiect de lege prin care se propunea rezilierea contractului Petrom, semnat între statul român și firma austriacă OMV. Proiectul a fost aprobat de Senat şi se află acum în Camera Deputaţilor. Va prezentăm în exclusivitate documentele care au fost ascunse în sertarele Parlamentului, departe de ochii cetățenilor României.

Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal 1Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal 2Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal 3Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal 4Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal 5Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal 6Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal 7Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal 8Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal 9Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal 10Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal 11Document uluitor ascuns în Parlament: Au vândut petrolul românilor ilegal 12

În documentaţia care a însoţit proiectul de lege se subliniază un lucru mai puţin ştiut: ”din cauza faptului că procesul de privatizare al SNP Petrom SA nu a fost unul competitiv, pe care urma să le primească această firmă în calitate de cumpărător, iar acestea nu au fost prezenate nici în modelul de conract de vânzare – cumpărare din documentaţia de prezentare a SNP Petrom SA, se poate vorbi de înşelare prin omisiune a celorlalţi competitori şi de favorizare a firmei austriece”.

Consiliul legislativ al Senatului a mers chiar mai departe subliniind că „înşelare prin omisiune” într-un contract economic „este de domeniul nulităţii şi nu al rezilierii”.  Altfel spus, conform Codului Civil, secţiunea a IV-a, acest contract este nul de drept deja.

În fine, în decembrie 2007 Senatul a adoptat proiectul de lege şi l-a trimis Camerei Deputaţilor.

Comisia pentru politică economică, Comisia pentru buget şi Comisia juridică din Camera Deputaţilor au pus deoparte proiectul pe motivul că o asemenea lege ar angaja statul la o cheltuială pentru care nu a prezentat sursa de finanţare.

Alfel spus, dacă se anulează contractul,  statul român trebuie să înapoieze societăţii OMV  banii pe care i-a dat în 2004 pentru cumpărarea Petrom SA, adică 669 de milioane de euro, iar statul român să-şi ia înapoi rezervele de petrol şi tot ce deţinea Petrom SA în momentul privatizării. În concluzie, pentru a se anula contractul, statul trebuie să facă mai întâi dovada că are 669 de milioane de euro puşi deoparte pentru acest scop. Apoi trebuie să meargă în instanță și să ceară cnstatarea nulității contractului economic dintra statul român și OMV. Și gata!

”Contractul Petrom este ilegal şi poate fi anulat oricând. Nu mai spun că este şi imoral. Camera Deputaţilor doar a blocat demersul Senatului, pentru momentul când va exista voinţa politică de pune în legalitate situaţia rezervelor de petrol ale României”, ne-a declarat unul dintre inițiatorii acestui demers.

Vă prezentăm în exclusivitate aceste documente pe care trebuie să le vadă toți cetățenii României.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.