DOCUMENT. Firea riscă dosar penal. Fondatoarele Dăruiește Viață îi dau Decisiva
DOCUMENT. Firea riscă dosar penal. Fondatoarele Dăruiește Viață îi dau Decisiva
Ultima Ora Breaking News Justiție Politic Sănătate Social

DOCUMENT. Firea riscă dosar penal. Fondatoarele Dăruiește Viață îi dau Decisiva

Fondatoarele „Dăruieşte viaţă” susțin că primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a dezinformat atunci când a afirmat că Primăria București a fost cea care a pus la dispoziţie terenul de un milion de euro pentru construirea spitalului. Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu au prezentat public un act de provenienţă a terenului din care se vede că la rubrica ”Proprietari” apare mențiunea ”Statul român”.

Când ne-am apucat de proiect a trebuit să obținem autorizația de construire. 22 de avize. Cea mai mare provocare a reprezentat-o terenul. A durat luni întregi să aflăm că proprietar e statul român. Am primit aprobările necesare de la Ministerul Finanțelor, de la Primăria Sectorului 4, abia apoi Consiliul General al Muncipiului București ne-a dat acordul să demolăm niște ruine de pe acel teren. Azi, în extrasul de carte funciară, apare ca proprietar CGMB. S-a făcut ordine abia după lupta noastră”, a spus joi Oana Gheorghiu într-o conferință de presă.

Gabriela Firea s-a lăudat în ultimele zile că ea este cea care a dat asociației terenul de un milion de euro pentru construirea spitalului pentru tratarea copiilor bolnavi de cancer.

„În momentul în care am început să obţinem avizele necesare autorizaţiei de construire, am avut nevoie de un extras de carte funciară. În extrasul de carte funciară pe baza căruia noi am obţinut avizul, proprietarul acestui teren este foarte clar trecut, Statul român. Nu Primăria Capitalei, nu Consiliul General, nimeni altcineva decât statul român. Ştiţi care a fost cea mai mare provocare a acestui proiect în stadiul acela de obţinere a autorizaţiei de construire? Să aflu cine-i statul român. Statul român a fost constituit din Ministerul de Finanţe, pentru că el este reprezentantul statului în astfel de situaţii, și de Primăria Sectorului 4. De Primăria Capitalei am avut nevoie să obţinem doar un acord de demolare a unor clădiri, a unor ruine pentru că nu le putem numi clădiri, care apăreau în patrimoniul statului. Iar atunci când o clădire se află pe teritoriul unui oraş şi este în patrimoniul statului, primăria îţi dă acel aviz. Doamna Gabriela Firea, nici personal, nici în calitate de primar, nu a avut nicio contribuţie în acest proiect. Este ruşinos că vine acum să se bată cu pumnul în piept şi să ceară recunoştinţă. Chiar dacă acest teren ar fi fost al Consiliului General, al Primăriei Capitalei, doamna Gabriela Firea nu este stăpânul nostru, al bucureştenilor. Este doar un administrator pe care noi l-am pus acolo să aibă grijă de bunurile comune. Este înfiorător că doamna Gabriela Firea se comportă aşa. Nici Ceauşescu nu-şi asuma că deţine oraşul”, a declarat pentru G4Media.ro Carmen Uscatu, una dintre cele două fondatoare „Dăruieşte Viaţă”.

DOCUMENT. Firea riscă dosar penal. Fondatoarele Dăruiește Viață îi dau Decisiva 3

Reacţia acesteia a venit la scurt timp după ce Firea, invitată într-o emisiune la televiziunea Digi 24, a declarat că în proiectul construirii spitalului dedicat vindecării copiilor de cancer din donaţii private, are şi ea o contribuţie majoră. O contribuţie despre care susține că nu îi este recunoscută.

„Şi eu ca primar general am o constribuţie. Spuneţi dumneavoastră dacă mare sau mică, nu vreau eu să o calific, în construirea acestui spital aşa cum se spune din fonduri exclusiv private. Constribuţie despre care nu vorbeşte absolut nimeni, poate nu întâmplător. (…) Acest spital se construieşte şi foarte bine că se construieşte, şi voi sprijini cu tot ceea ce pot şi personal şi ca primar general. Acest spital se construieşte pe proprietatea Municipiului Bucureşti, pe proprietatea Primăriei Capitalei. Este un teren valoros în jur de un milion de euro. Atât Spitalul Marie Curie, Bagdasar cum este cunoscut în popor, lângă care se construieşte acest spital privat cât şi terenul aferent sunt proprietatea Primăriei Capitalei. Niciodată nu am făcut tapaj să spun că ştiţi nu vă supăraţi, spuneţi că este un spital construit exclusiv din fonduri private… dar uitaţi de contribuţia majoră a Primăriei Capitalei şi anume prin punerea la dispoziţie a acestui teren extrem de valoros.”, a declarat Gabriela Firea în emisiunea Digi 24.

Pentru construirea spitalului care pe viitor va trata copiii bolnavi de cancer au donat până acum peste 1.700 de companii şi peste 260.000 de persoane fiizice şi au fost strânşi 26 milioane de euro. Spitalul va avea 12.000 mp, 9 etaje , 7 săli de operaţii şi o capacitate de 200 de locuri. În momentul în care spitalul construit de ong-ul „Dăruieşte Viaţă” va fi terminat, aceasta va fi cedat statului român, potrivit înţelegerii.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.