DNA a cerut de la Ministerul Culturii toate contractele legate de pază, consultanţă și servicii, într-un dosar penal 1
Ultima Ora Justiție Politic

DNA a cerut de la Ministerul Culturii toate contractele legate de pază, consultanţă și servicii, într-un dosar penal

DNA a cerut de la Ministerul Culturii „toate contractele privind achiziţionarea serviciilor: de reparare şi întreţinere a grupurilor de refrigerare şi a instalaţiilor aferente de tratare a aerului; de întreţinere curăţare a instalaţiilor interioare de apă menajeră, consultanţă în domeniul ingineriei şi construcţiilor, de monitorizare şi control al echipamentelor tehnice, de pază” pentru sediul central al ministerului din clădirea Bibliotecii naţionale, din perioada 1 ianuarie 2014 până în prezent, potrivit unei solicitări DNA de predare documente adresată Ministerului Culturii şi consultată de Mediafax.ro.

Solicitarea DNA a fost făcută pe 9 octombrie cu termen de predare a documenelor până pe 18 octombrie 2019. Cererea DNA a fost formulată de procuroarea Aurelia Enache în dosarul 510/P/2019.

DNA nu a explicat până acum de ce a solicitat aceste documente şi cine este vizat în dosar. Nici Ministerul Culturii nu a răspuns la solicitarea de informații a Mediafax.ro.

Potrivit SEAP (portalul guvernamental de transparenţă în achiziţii publice), în perioada 2014 până în prezent, Ministerul Culturii a încheiat mai multe contracte de pază.

22 noiembrie 2017: Ministerul Culturii a încheiat un contract în valoare de aproape 14.000 de euro fără TVA, prin încredinţare directă, cu firma V.O.G. Sistem Activ pentru „servicii de pază (9 posturi de pază permanente 24/24h, din care, 2 posturi fixe şi 7 posturi mobile) la sediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale pentru spaţiile interioare şi exterioare imobilului, inclusiv parcarea şi spaţiile verzi”.

Potrivit Registrului Comerţului, firma V.O.G. Sistem Activ este deţinută de Gheorghe Gircomu şi Adrian Oprea.

O altă firmă, VOG Sistem Guard, deţinută până pe 19 octombrie 2017, de către Gheorghe Gircomu şi Adrian Oprea, a încheiat alte contracte cu Ministerul Culturii pentru paza sediului, toate prin negociere directă.

28 aprilie 2017: contract în valoare de peste 22.000 de euro, tot prin încredinţare directă.

28 decembrie 2016: act adiţional de aproape 59.000 de euro la contractul prestari servicii de pază încheiat pe 22 aprilie 2016, atribuit prin încredinţare directă.

22 aprilie 2016: Ministerul Culturii a atribuit companiei de pază şi protecţie VOG Sistem Guard, prin negociere dirrectă, un contract în valoare de aproape 180.000 de euro pentru servicii de pază.

30 aprilie 2015: aceeaşi firmă a primit, tot prin încredințare directă, un contract similar, în valoare de peste 170.000 de euro, pentru paza Ministerului Culturii pentru o perioadă de 1 an.

30 septembrie 2014: Contract de 39.000 de euro atribuit de Ministerul Culturii firmei VOG Sistem Guard prinnegociere directă.

Pe 30 aprilie şi pe 30 iulie 2014, Ministerul Culturii a mai atribuit 2 contracte în valoare de peste 40.000 de euro pentru paza sediului, tot prin negociere directă, către firma OK Guard, deţinută de Marius şi Monica Muşat.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.