Dispută pe gazele Europei între SUA și Rusia
Dispută pe gazele Europei între SUA și Rusia
Externe

Dispută pe gazele Europei între SUA și Rusia

Dispută pe gazele Europei între SUA și Rusia

Dispută pe gazele Europei între SUA și Rusia – SUA ameninţă cu impunerea de sancţiuni şi în paralel vrea să livreze mai mult combustibil spre Europa via nave care transportă LNG (gaze lichefiate). În acest context, grupul rus Gazprom a decis să majoreze semnificativ fondurile alocate pentru proiectele sale de gazoducte spre Europa (conform Bloomberg).

În 2018, Gazprom intenţionează să cheltuie o sumă de 802 miliarde de ruble (13,7 miliarde de dolari) pentru proiectele de gazoducte spre Europa şi China, o sumă cu 41% mai mare decât cea alocată în acest an. Acestea sunt cifrele expuse potrivit unui document prezentat marți de boardul Gazprom și consultalt de Bloomberg (potrivit Agerpress).

Nord Stream 2, este proiectul care urmează să facă legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică, evaluat la 9,5 miliarde de euro (11,2 miliarde de dolari).

SUA ameninţă să impună sancţiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, Rusia susţine că administraţia de la Washington utilizează sancţiunile pentru a-şi promova exporturile sale de gaze naturale lichefiate spre Europa.

Sergei Kupriyanov, purtătorul de cuvânt de la Gazprom, a declarat:

„Înainte de a obţine toate aprobările pentru Nord Stream 2 este complicat să te ocupi de strângerea finanţării necesare pentru acest proiect. Acest lucru poate fi făcut după finalizarea procesului de obţinere a aprobărilor”

Grupul austriac OMV, unul din cei cinci parteneri europeni ai Gazprom, u cheltuit deja 30% din bugetul pentru proiectul Nord Stream 2 până în luna august şi intenţionează să împrumute restul de la bănci.

Gazprom intenţionează să aloce o sumă suplimentară de 1,52 miliarde de euro pentru secţiunea submarină a gazoductului Nord Stream 2, în 2018, pentru a putea respecta obiectivul de a demara livrările de gaze prin câmp de luptă în războiul gazelor Stream 2 la finele lui 2019.

Proiectele da gazoconducte spre China și Turcia vor beneficia și ele de investiții: 218 miliarde ruble anul viitor, cu 4% mai mult decât în 2017, pentru conducta Power of Siberia spre China și 2,43 miliarde de euro anul viitor, cu 72% mai mult decât în acest an, pentru Turkish Stream.

Gazprom intenţionează să menţină dividendele neschimbate la nivelul de 190 de miliarde de ruble din acest an, urmând să reducă cheltuielile din 2020.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.