Dragnea, nemulțumit de rezultate. Liderul PSD nu renunță. ”Eu mi-am asumat tot ce-am făcut”
Ultima Ora Justiție Politic Social

Disperare maximă: PSDragnea forțează modificarea Codurilor penale în Parlamant, miercuri. Dar riscă să nu aibă majoritate

Deputatul PSD Florin Iordache, președintele Comisiei speciale de modificare a legilor justiției și a Codurilor penale, i-a convocat în ședință pentru marți la ora 14:00 pe senatorii și deputații membri ai comisiei, pe ordinea de zi aflându-se rapoartele finale pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.

Planul social-democraților este ca modificările aduse anul trecut celor două Coduri și care au trecut examenul Curții Constituționale să fie votate din nou marți în comisie, urmând ca miercuri să intre în plenul Camerei Deputaților, forul decizional în acest caz.

Pentru ca cele două acte normative să fie adoptate în forma dorită de PSD, este nevoie de votul deputaților UDMR sau al minorităților, deoarece PSD și ALDE nu mai au majoritate în Camera Deputaților. Partidele conduse de Dragnea și de Tăriceanu numără în prezent dun 160 de deputați, în condițiile în care numărul minim de voturi pentru adoptarea Codurilor penale este de 165.

În ciuda criticilor dure din partea Comisiei de la Veneția și a altor instituții internaționale specializate, coaliția PSD-ALDE a menținut modificările controversate aduse celor două Coduri penale.

Modificările aduse celor două Coduri, după deciziile Curții Constituționale, au fost deja adoptate de Senat: în decembrie 2018 Codul de procedură și săptămâna trecută Codul penal.

Mesajul de convocare transmis de Florin Iordache membrilor comisiei speciale:

  • Următoarea ședință a Comisiei va avea loc marți, 23 aprilie 2019, începând cu ora 14.00 la sala Mihai Viteazul. Pe ordinea de zi a ședinței se află următoarele:1. PL-x 406/2018, reexaminarea Legii pentru modifcarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea,descoperirea și sancționarea faptelor de corupție ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 650 din 25 octombrie 2018, .2. Pl-x nr. 373/2018, reexaminarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și a legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 633/2018 din 12 octombrie 2018. Camera Deputaților este cameră decizională.

Principalele modificări aduse Codului penal (vezi documentul de lucru transmis de Florin Iordache membrilor Comisiei speciale: Tabel CP 23 aprillie 2019):

Se reduc termenele de prescripție a răspunderii penale (art. 154) astfel:

  • De la 10 ani la 8 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani);
  • De la 8 ani la 6 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani).

Emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracțiunea de favorizare a infractorului (prevedere din OUG 13) – art. 269.

Infracțiunile de dare de mită (art. 290) și de cumpărare de influență (art. 292) au fost dezincriminate parțial: făptuitorii nu se pedepsesc dacă denunță fapta în termen de maximum un an de la producerea ei, cu condiția ca procurorii să nu se fi sesizat înainte. În prezent, nu există limită de timp până la care pot fi denunțate respectivele infracțiuni.

A fost dezincriminată total infracțiunea de neglijență în serviciu (art. 298 se abrogă).

Au fost înjumătățite pedepsele pentru infracțiunile de delapidare (art. 295) și abuz în serviciu (art. 297), dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinței.

A fost abrogat articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind prevenirea faptelor de corupție: ”În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.