Diagnosticare precoce a cancerului pulmonar și reabilitare robotică pentru supraviețuitorii atacului vascular cerebral 11
Diagnosticare precoce a cancerului pulmonar și reabilitare robotică pentru supraviețuitorii atacului vascular cerebral
Ultima Ora Sănătate Social

Diagnosticare precoce a cancerului pulmonar și reabilitare robotică pentru supraviețuitorii atacului vascular cerebral

Diagnosticare precoce a cancerului pulmonar și reabilitare robotică pentru supraviețuitorii atacului vascular cerebral: două proiecte românești din domeniul sănătății se lansează cu sprijinul rețelei europene de inovare

2 octombrie 2019 – Un sistem care permite depistarea precoce a cancerului pulmonar cu ajutorul ultrasonografiei și un dispozitiv de reabilitare robotică ce îi ajută pe supraviețuitorii de AVC (accident vascular cerebral) să-și folosească membrele superioare. Aceste două proiecte românești sunt doar câteva dintre proiectele selectate în cadrul EIT Health RIS Innovation Call 2019. Consorțiile selectate vor primi consiliere și finanțare de până la 75.000 de euro de la EIT Health, unul dintre cele mai ample parteneriate public-private europene pentru inovare în domeniul sănătății.

În cadrul uneia dintre cele mai promițătoare invitații pentru inovarea în domeniul sănătății din Europa Centrală, de Est și de Sud, evaluatorii au selectat 12 proiecte care i-ar putea ajuta în viitor pe cetățenii europeni să trăiască mai mult, să fie mai sănătoși și mai fericiți. Au fost depuse în total 104 cereri promițătoare. Din cele 12 proiecte selectate, 4 au venit din Slovenia, câte 2 din Croația și România și câte unul din Grecia, Estonia, Italia și Slovacia. Soluțiile pentru care se acordă finanțare sunt legate de big data/cloud (33%), tehnologii noi (33%), aplicații mobilăe (17%) și dispozitive purtabile (17%). Toate acestea reprezintă principalele domenii ale inovației din domeniul sănătății pe care se concentrează EIT Health.

Proiectele selectate din România sunt:

  • Sistemul de diagnosticare și monitorizare a cancerului pulmonar este dezvoltat pentru a îmbunătăți detectarea precoce a cancerului pulmonar. Din cauza depistării tardive, doar 15% dintre pacienții care suferă de cancer pulmonar ajung sa supraviețuiască încă 5 ani de la diagnosticare. Datele publicate recent indică o creștere a deceselor cauzate de cancerul pulmonar la nivel global, de la 1,6 milioane în 2012 la 3 milioane în 2035. Consorțiul care dezvoltă noul sistem intenționează să abordeze această problemă cu o procedură de testare non-invazivă standardizată. Procedura va folosi analiza imaginii bazată pe ultrasonografia transtoracică (TUS), ajutându-i pe medici să decidă dacă o leziune are un caracter benign sau malign.
  • InnoHealth este un sistem robotic inovator pentru reabilitarea membrelor superioare ale supraviețuitorilor de AVC (accident vascular cerebral). Deficiențele membrelor superioare afectează între jumătate și trei sferturi din supraviețuitorii accidentului vascular cerebral, iar situația este amplificată de existența unui deficit crescut de personal medical în multe țări europene. Consorțiul InnoHealth își propune să dezvolte un sistem de reabilitare robotică modular, conceput pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. Acesta este format din trei module robotice, fiecare modul fiind un exoschelet cu elemente reglabile. Designul modular generează rentabilitate și o întreținere mai ușoară.

„Anul acesta am organizat EIT Health InnoStars RIS Innovation Call pentru țările care – conform Tabloului de bord european privind inovarea – înregistrează cel mai mare progres în materie de inovație. Numărul de cereri a depășit așteptările noastre cele mai optimiste.”, a declarat Mónika Tóth, manager de program EIT Health InnoStars RIS. „Concursul a demonstrat că potențialul inovației în domeniul sănătății este foarte mare în țările emergente care participă la Programul regional de inovare. Infrastructura este ceva mai puțin dezvoltată decât în ​​țările mai avansate, însă rezervorul de talente este remarcabil, iar capacitățile de inovare sunt impresionante. În țările noastre sunt oameni tineri, talentați, cu cunoștințe digitale avansate și însetați să adopte schimbarea. Acestea sunt ingredientele cheie ale dezvoltării tehnologiilor inovatoare în sănătate, care își propun să îmbunătățească viața tuturor cetățenilor europeni.”

„Inovația nu are loc din senin – la baza unei cercetări și dezvoltări cu adevărat transformatoare stă colaborarea.”, a precizat Ion-Gheorghe Petrovai, coordonatorul centrului EIT Health din România și Project Manager al comunității FreshBlood Healthtech. „Programul regional de inovare al EIT Health este un exemplu excelent de promovare a colaborării dintre industrie și mediul academic pentru a stimula ecosistemele locale de inovare. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu cele două echipe românești care au depus propuneri cu adevărat interesante, astfel încât proiectele lor să poată atinge nivelul de maturitate, acolo unde au șanse rezonabile de succes.”

RIS Innovation Call 2019

Apelul de proiecte a fost organizat în cadrul Programului regional de inovare (RIS) al EIT Health, programul european care sprijină regiunile mai avansate în descoperirea și dezvoltarea inovațiilor în domeniul sănătății și în alte domenii. Organizat pentru prima dată în 2019, apelul de depunere a proiectelor inovatoare în cadrul programului a vizat finanțarea planurilor de înaltă calitate, solide și echilibrate, care urmează să fie dezvoltate de instituțiile academice și non-academice locale. Proiectele urmează să fie coordonate cu implicarea centrelor EIT Health locale ale programului: Ljubljana University Incubator din Slovenia, Tartu Biotechnology Park din Estonia, ConsorzioArca din Italia, National Documentation Centre (EKT) din Grecia, Innovlab T-Systems din Slovacia, Asociația INIT și Comunitatea FreshbloodHealthTech din România și University of Zagreb din Croația. Proiectele selectate primesc finanțare, mentorat și întâlniri cu potențiali parteneri pentru a dezvolta oportunități de afaceri. Proiectele selectate sunt disponibile aici.

Programul de Inovare Regională este finanțat de Institutul European de Inovare și Tehnologie și coordonat de EIT Health InnoStars în domeniul sănătății.

Diagnosticare precoce a cancerului pulmonar și reabilitare robotică pentru supraviețuitorii atacului vascular cerebral 12 Diagnosticare precoce a cancerului pulmonar și reabilitare robotică pentru supraviețuitorii atacului vascular cerebral 13 Diagnosticare precoce a cancerului pulmonar și reabilitare robotică pentru supraviețuitorii atacului vascular cerebral 14 Diagnosticare precoce a cancerului pulmonar și reabilitare robotică pentru supraviețuitorii atacului vascular cerebral 15 Diagnosticare precoce a cancerului pulmonar și reabilitare robotică pentru supraviețuitorii atacului vascular cerebral 16

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii