Dezvăluire incendiară despre Liviu Dragnea și iubita sa Irina. Sute de mii euro cheltuiți pe proprietăți. Ce averi și-au cumpărat. FOTO. VIDEO. Documente 11
Ultima Ora Politic

Dezvăluire incendiară despre Liviu Dragnea și iubita sa Irina. Sute de mii euro cheltuiți pe proprietăți. Ce averi și-au cumpărat. FOTO. VIDEO. Documente

Irina Tănase, iubita fostului lider PSD Liviu Dragnea, a investit anul trecut peste 350 de mii de euro în proprietăți imobiliare din București și împrejurimi, arată riseproject.ro.

Achizițiile au fost făcute înainte și după ce Dragnea a intrat la pușcărie. 

În decembrie 2019, în ajunul Crăciunului, tânăra a cumpărat un apartament de 260 de mii de euro situat aproape de Casa Poporului. În portofoliul imobiliar al Irinei Tănase au intrat și două terenuri cu acces la un lac cu știucă, șalău și biban în județul Ilfov.

Tănase are 27 de ani, și-a deschis un birou de mediator în vara anului trecut și anterior a lucrat la stat, fiind secretara lui Dragnea. În declarațiile de avere din acea perioadă a trecut doar salariile de bugetar și nu a menționat conturi bancare sau proprietăți. Un român cu salariu mediu ar avea nevoie de peste 45 de ani fără alte cheltuieli ca să strângă banii necesari achizițiilor Irinei. 

15 iunie 2020, orele 14:30

Suntem pe strada Episcop Chesarie, la numărul 21, aproape de Parlamentul României. Un bărbat repară poarta de fier forjat de la intrarea care dă acces locatarilor la curtea în care se află două clădiri.

Cea de la stradă e o construcție veche, dărăpănată, cu ziduri scorojite, geamuri înalte și trei balcoane. Acoperișul lipsește complet pe alocuri, iar ploaia a ros și a lăsat urme adânci în pereți.

Dezvăluire incendiară despre Liviu Dragnea și iubita sa Irina. Sute de mii euro cheltuiți pe proprietăți. Ce averi și-au cumpărat. FOTO. VIDEO. Documente 12

Irina Tănase și-a cumpărat un apartament la parterul blocului interbelic cu patru etaje din spatele clădirii scorojite. Geamurile au fost de curând schimbate cu termopane maronii. Sunt larg deschise și în interior se văd muncitori în salopete. Se renovează.

Ajungem la ușa principală, prevăzută cu interfon. Nu apucăm să apăsăm pe buton că ușa se deschide și iese chiar Irina Tănase, însoțită de prietena și partenera ei de afaceri, Sînziana Hristache. Tănase e îmbrăcată lejer. Poartă șapcă, bluză albă, blazer negru, pantaloni și adidași albi.

Reporter: Bună ziua, de la RISE Project. Știm că ați cumpărat acest apartament. 

Irina Tănase: Așa. 

Reporter: Doream să vă întrebăm de unde ați avut banii.

Irina Tănase: E treaba dumneavoastră?

Reporter: Suntem reporteri, trebuie să punem întrebări. Vrem să înțelegem niște lucruri. 

Irina Tănase: Ce vreți să înțelegeți? 

Reporter: Noi scriem aceste materiale.

Irina Tănase: De ce vă interesează? Ca ce chestie mă întrebați pe mine, ce fac eu? Sunt persoană publică cumva? 

Reporter: Conform legii, sunteți definită ca persoană publică. 

Irina Tănase: Nu aveți de ce să vă interesați, întrebați băncile, transferul s-a făcut prin bancă. Banii e clar că au fost legal, că altfel cum făceam transferul prin bancă? 

Reporter: Vroiam doar să  discutăm.

Irina Tănase: După cât ați scris despre noi, fără să mă întrebați vreodată, clar…

Reporter: Tocmai din cauza aia am venit aici. Știm că ați mai luat niște terenuri și la Piscu…

Tănase iese din curte fără să răspundă.

Pe 24 decembrie 2019, când Irina Alexandra Tănase și-a făcut cel mai costisitor cadou imobiliar, Liviu Dragnea era deja de șapte luni în spatele gratiilor pentru angajările fictive de la DGASPC Teleorman.

Apartamentul, pe care a dat 260 de mii de euro, are 178 mp și un garaj de 47 de metri pătrați – cât o garsonieră mai mare. Atașat are și un teren proprietate exclusivă de 250 mp și alți 50 de mp în cotă indiviză. Locuința este într-un ansamblu de două clădiri vechi, la 1,4 km de Casa Poporului, într-un cartier de case din sectorul 4.

Foștii proprietari s-au angajat prin contract să elibereze locuința la sfârșitul lui martie, anul acesta și au primit banii prin bancă, în ziua semnării contractului.

Dezvăluire incendiară despre Liviu Dragnea și iubita sa Irina. Sute de mii euro cheltuiți pe proprietăți. Ce averi și-au cumpărat. FOTO. VIDEO. Documente 13

Ei au devenit proprietarii apartamentului după ani petrecuți prin instanțe. Rudele lor fuseseră deposedate în baza unui decret de naționalizare emis în 1950 de comuniști pentru “a salva fondul de locuințe supuse degradării din cauza sabotajului marei burghezii și a exploatatorilor care dețin un mare număr de imobile”.

Pământurile

Irina Tănase a perfectat tranzacția în biroul notarial Laura Badiu și Lidia Drăgan, din centrul Bucureștiului, pe strada Regina Elisabeta. În același birou notarial a mai intrat de cel puțin două ori anul trecut când a cumpărat terenuri la pădure și margine de lac în județul Ilfov.

După 33 de km pe DN1, în direcția București- Ploiești, drumul face la stânga și după alți cinci km se ajunge în sat. O plăcuță anunță că în 2017, localitatea a devenit sat cultural al României în cadrul unui program patronat de Ambasada Franței cu scopul de a promova patrimoniul cultural rural.

Liniștea e tulburată, din când în când, de cocoși și triluri de păsări. Oamenii vând miere, țuică și terenuri conform anunțurilor de pe porți. Rar trece câte o mașină prin sat.

Localitatea a început să se dezvolte imobiliar în ultimii ani când au răsărit vile noi. A fost ridicat chiar și un cartier de case ecologice la marginea localității, lângă pădurea Scroviștea.

La marginea aceleiași păduri, a cumpărat și Irina Tănase două terenuri lipite. Au ieșire la lacul Mănăstirii Țigănești, unde poți pescui știucă, biban, șalău, caras sau crap. Pământurile au 8500 de mp.

Dezvăluire incendiară despre Liviu Dragnea și iubita sa Irina. Sute de mii euro cheltuiți pe proprietăți. Ce averi și-au cumpărat. FOTO. VIDEO. Documente 14

Prima bucată, de 5000 de mp, a cumpărat-o în 5 martie 2019. Irina a plătit 60.000 de euro, din care 10.500 cash și 49.500 prin virament bancar. Ambele plăți au fost făcute în ziua semnării contractului.

Dezvăluire incendiară despre Liviu Dragnea și iubita sa Irina. Sute de mii euro cheltuiți pe proprietăți. Ce averi și-au cumpărat. FOTO. VIDEO. Documente 15

După două luni, în 27 mai 2019, Liviu Dragnea a ajuns în spatele gratiilor.

În noiembrie 2019, Irina a cumpărat cealaltă bucată de 3500 de mp. Cu câteva zile înainte, Irina îl vizitase pe Dragnea în închisoare de ziua lui de naștere.

Pentru această bucată, Irina a plătit alți 42.000 de euro în contul bancar al vânzătoarei.

AVEREA ȘI CARIERA

Între 2012 și 2015, Irina Alexandra Tănase a avut venituri totale de puțin peste 65.000 lei. Declarațiile ei de avere, depuse ca angajat la stat, sunt goale la rubricile conturi bancare sau proprietăți.

Avea 21 de ani în octombrie 2013, când s-a angajat ca secretară în cabinetul ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Ministru era Liviu Dragnea. În 2016, a devenit consilier în aceeași instituție.

În aceeași perioadă, 2013 – 2016, Irina Tănase și-a petrecut vacanțele alături de Liviu Dragnea în Brazilia. Detalii AICI.

Înainte să se angajeze la stat, lucrase ca asistent manager la Asesoft International- o firmă controlată de deputatul fugar Sebastian Ghiță și mai înainte, la Wing Computer Group SRL- o firmă deținută de Karl Cosmin Bănică- prodecan la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității București.

Dezvăluire incendiară despre Liviu Dragnea și iubita sa Irina. Sute de mii euro cheltuiți pe proprietăți. Ce averi și-au cumpărat. FOTO. VIDEO. Documente 16

Un cetățean român cu salariu mediu ar avea nevoie de minim 45 de ani fără alte cheltuieli ca să cumpere cele trei proprietăți pe care le-a achiziționat Irina Tănase. Deasemenea, un calculator online arată că un om de rând ar trebui să plătească rate la bancă de minim 1400 de euro pe lună, timp de 30 de ani, ca să achite un credit de 362.000 de euro, cât a investit Irina Tănase anul trecut în cele trei proprietăți.

În 2019, când a făcut investițiile imobiliare, Tănase a absolvit un curs de mediator organizat de Smart Omega Training SRL, iar în 29 iulie a primit autorizare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.