Cele mai numeroase victime, femeile
Cele mai numeroase victime, femeile
Ultima Ora Politic

Dezbatere despre rolul educației în prevenirea şi combaterea violenţei domestice, organizată la Parlamentul României

La iniţiativa Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, marţi, 24 septembrie 2019, are loc la Parlament dezbaterea cu tema Prevenirea şi combaterea violenţei domestice prin educaţie. Evenimentul se va desfăşura între orele 10.00 și 15:00, la sala Drepturilor Omului şi marchează Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi.

”Considerăm necesar şi actual dialogul transinstituţional privind lupta împotriva violenței asupra femeilor şi în acest sens, subliniem importanța unei reforme asistemului educațional prin excluderea stereotipurilor ce perpetuează o condiție ingrată a fetelor și femeilor în societate”, menționează președinta Comisiei, Cristina Iurişniţi în invitația transmisă. Peste 60 de persoane au confirmat prezenţa la eveniment: membri ai Parlamentului României, reprezentanţi ai Guvernului şi ai instituţiilor guvernamentale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului academic şi de afaceri, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale și mass-media.

Discuţiile din cadrul evenimentului vor urmări atât contextul general privind egalitatea de şanse şi de gen din România, cât şi aspecte specifice legate de rolul educaţiei din perspectiva egalităţii de şanse și de gen, precum introducerea noțiunilor din domeniu în manualele şcolare şi în curriculum, a educaţiei privind sănătatea reproductivă, formarea autorităţilor în aplicarea legislaţiei curente ca obiective concrete în eliminarea discriminării într-o Românie sigură pentru toţi cetăţenii săi. De asemenea, președinta Comisiei orgaizatoare va prezenta o serie de propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ ce vizează definirea, prevenirea și combaterea violenţei cibernetice în România, date fiind recomandările europene și numărul crescut de cazuri asociate fenomenului în țara noastră.

În deschiderea dezbaterii va lua cuvântul preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi. În prima parte a evenimetului vor adresa discursuri invitaţilor domnul ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale Marius Budăi, doamna secretar de stat Aurelia Graţiela Drăghici, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Șanse; domnul secretar de stat Petru Andea, Ministerul Educaţiei Naţionale şi dna Rennie Yotova, director al Biroului Regional al OIF pentru Europa Centrală şi de Est. Partea a doua va fi una interactvă, axată pe exemple de bună practică și studii de caz descrise de reprezentanților ONG-urilor de profil din țară și din străinătate: Silvia Dumitrache, Asociaţia Femeilor Românce din Italia; Laura Albu, Romanian Women’s Lobby; Carmen Gheorghe, Coaliţia pentru Egalitate de Gen; Daniela Drăghici, Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală; Irina Costache, A.L.E.G. #ŞiEuReuşesc, Simona Voicescu, Asociația NECUVINTE; Smaranda Cazan-Livescu, Serena Adler, Corina Popa, UNIFERO Inc.

Totodată, participanții la dezbatere vor putea vizita o expoziție dedicată personalităților feminine care au marcat istoria României – o colecție de peste 20 de planșe expuse la eveniment cu sprijinul Fundației Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Printre femeile portretizate în cadrul expoziției se numără Ştefania Mărăcineanu, fiziciană, inventatoarea ploii artificiale; Sarmisa Bilcescu-Alimănişteanu, prima femeie din Europa care a obținut licența în Drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume cu un doctorat în Drept sau Sofia Ionescu-Ogrezeanu – prima femeie neurochirurg din lume. ”Totul pornește de la educație – sunt urgente măsuri și politici educaționale antidiscriminare care să promoveze constant și eficient egalitatea de șanse și de gen în rândul generațiilor viitoare încă de pe băncile școlii. Mai mult, cu toții avem nevoie de modele, de aceea, am propus găzduirea permanentă a unei astfel de expoziții în Parlamentul României, ca exemplu în rândul instituțiilor publice în ceea ce privește onorarea memoriei acestor personalități feminine și promovarea lor, în spiritul egalității de șanse și de gen”, punctează preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi într-un comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.