Document Bombă. Dăncilă și Teodorovici intră la Pușcărie. Au fost prinși
Ultima Ora Politic

Dezastrul execuției bugetare – un nou argument pentru debarcarea Guvernului Dăncilă

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a prezentat, de la tribuna Camerei Deputaților, o declarație politică privind execuția bugetară după primele 7 luni ale anului curent.

„Nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată un adept al canibalizării politice/ partinice și nu am atacat/ criticat pe cineva doar din aceste considerente. De fiecare dată, mi-am fundamentat observațiile pe fapte și date concrete. Același lucru e valabil și acum, când vorbim despre o încetinire gravă a economiei românești. Să începem cu câteva date pe care trebuie să le cunoaștem toți:

Avem un deficit bugetar uriaş – 1,76% din PIB-ul prognozat. Cuantum nominal: 18,13 miliarde de lei. Deficitul este cu 6,2 miliarde de lei mai mare decât era în aceeaşi perioadă a anului trecut. În 2018, acesta reprezenta 1,26% din PIB-ul prognozat.

În cazul încasărilor bugetare, deși avem o creștere a acestora –  11,4% – aceasta nu corespunde prognozei care era de 16%.

Același lucru e valabil și în cazul încasărilor fiscale, de care trebuia să se ocupe ANAF, care au crescut cu doar 8,6%.

Dacă e să vorbim despre cheltuielile bugetare, este evident că acestea au fost scăpate de sub control – în creștere cu 14,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Economia trăieşte în continuare din consum, lucru dovedit de creşterea cu 12% a încasărilor din TVA.

Cheltuielile cu personalul bugetar au explodat efectiv – s-au majorat cu 21,5% faţă de anul trecut, până la un cuantum de 59,76 de miliarde de lei. Avem o creştere de 10,5 miliarde faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dacă se păstrează ritmul, întreaga anvelopă salarială va ajunge la 102,44 miliarde de lei.

Prin comparaţie, în 2016, toate salariile bugetarilor au reprezentat jumătate de suma actuală – 57,04 miliarde de lei. O politică “de cumpărare a cetățeanului” care s-a întors și se va întoarce, în continuare, electoral împotriva unei guvernări care vede societatea doar ca un mare bazin electoral din care să își extragă voturi.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut cu 7,7% faţă de primele şapte luni ale anului 2018. Ele reprezintă 33% din total buget şi 6,3% din PIB-ul total estimat pentru tot anul. Să încurajezi, din considerente electorale, menținerea unui segment de asistați sociali într-o țară ce se confruntă cu problema acută a lipsei forței de muncă, e o mostră inacceptabilă de iresponsabilitate a unor politicieni îndrăgostiți de propriile funcții și fotolii!

Cu o criză guvernamentală în continuă fierbere și un context care va aduce debarcarea inevitabilă a Guvernului Viorica Dăncilă, cei care conduc, în acest moment, România, de la Palatul Victoria, urmează cu sfințenie celebrul dicton “Après nous(moi), le déluge” (După noi, potopul).

Fluxul financiar este secătuit la maxim – cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14%. Vorbim, atenție, de bani din buget, de banii noștri, ai românilor!

Partea și mai proastă – cheltuielile cu dobânzile la împrumuturi au ajuns la un cuantum total de 8,33 de miliarde de lei, reprezentând deja 0,8% din PIB-ul estimat pe tot anul. Vom pierde aproape 1,5% din tot PIB-ul numai plătind împrumuturile antamate de o guvernare incompetentă și iresponsabilă.

Există şanse reale ca ţinta de deficit (3%) să nu fie respectată, ceea ce ar declanşa procedură de infringement şi ar îndepărta România de obiectivele de convergenţă privind Zona Euro. În acest moment, ne apropiem vertiginos de pragul de 2%.

Avem o economie a României care trăieşte din consum, iar contabilitatea bugetară este rezultatul direct al politicii inflaţioniste promovate de Guvernul Dăncilă. Nu ne ajută nici măcar ritmul de creştere a încasărilor din proiectele cu fonduri europene, care este unul redus – în creştere cu doar 14,6% faţă de anul trecut. Lucrurile se vor agrava, spre sfârşitul anului, având în vedere că, la ultima rectificare bugetară, s-au tăiat total banii pentru cofinanţări.

Reafirm ceea ce nu voi obosi să spun în mod constant. Se impune o restructurare din temelii a Guvernului supradimensionat care este, în acest moment, cel mai stufos Guvern din Uniunea Europeană. Pe lângă numărul inexplicabil de mare de ministere, avem nu mai puțin de 135 de secretari de stat. 79 dintre aceștia au salarii anuale de peste 100.000 de lei. Ca să nu mai vorbim de subsecretarii de stat și de puzderia de consilieri. Culmea, chiar aparatul premierului Dăncilă este unul supraponderal: peste 200 de consilieri cu salarii anuale între 50.000 și 80.000 de lei. Reducerea anunțată a secretarilor de stat nu s-a mai produs. Deci, nici acea economie prognozată de doar 7 milioane de lei nu a devenit realitate.

Trebuie să resetăm întreaga structură a Guvernului, coborând numărul de ministere la sub 20.

Atât timp cât vom avea politicieni care sunt convinși că cetățenii există pentru ei și nu invers, uitând că sunt plătiți din buzunarul românilor ai căror angajați sunt și căutând să stoarcă bani și privilegii precum pensii speciale, atât timp România va avea de suferit. Avem nevoie de o schimbare radicală pentru a reface România Mare! O putem face într-un singur mod: aducând oameni competenți în funcțiile-cheie din stat, pe care să îi recomande profesionalismul și performanța, nu carnetul de partid”, a declarat deputatul Constantin Codreanu într-un comunicat remis newsteam.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.