DEZASTRU. Taxa impusă de Guvern a PRĂBUȘIT BURSA. Pierderi de 7% în doar câteva minute 1
Ultima Ora Economic

DEZASTRU. Taxa impusă de Guvern a PRĂBUȘIT BURSA. Pierderi de 7% în doar câteva minute

DEZASTRU. Taxa impusă de Guvern a PRĂBUȘIT BURSA. Pierderi de 7% în doar câteva minute

Prăbuşire imensă la bursa de la Bucureşti din cauza măsurilor fiscale anunţate de Guvern, potrivit zf.ro. În primele minute de tranzacţionare la BVB, indicele principal BET afişează un minus de 6,78%.

Indicele BET-TR, care reflectă evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, afişează un minus de 6,92%.

BET-FI, compus din Fondul Proprietatea (FP) şi cele cinci SIF-uri, afişează o scădere de 3,87%, iar BET-NG, format din cele mai importante companii energetice listate pe piaţa de capital românească, a scăzut cu 4,73%.

La nivelul acţiunilor companiilor, cele mai mari scăderi au fost pentru titlurile Banca Transilvania, minus 15%, BRD, minus 10%. Romgaz, minus 10%, Petrom, minus 5%.

BNR reacționează după ce ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, a anunțat că băncile vor fi taxate diferențiat, în funcție de ROBOR. ,,Cu cât acest indice este mai mare, cu atât mai mari vor fi taxele”, a anunțat triumfător Teodorovici. Replica nu s-a lăsat așteptată. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat, la digi24,  că, în final, tot statul va fi cel care va pierde, iar cei care vor avea de pierdut în mod direct vor fi cei care se împrumută la bănci.

„Nivelul ROBOR e imputabil întregii țări, fapt cert. Ce e ROBOR? O dobândă medie la care băncile se împrumută între ele”, a spus Vasilescu.

,,Fiecare debitor al unei bănci are de returnat lunar o rată care e de bază și la care se adaugă un nivel al ROBOR, la dobândă se adaugă acest nivel.

Dacă e un contract pe 3 luni, se adaugă ROBOR la 3 luni. dacă e pe 6 luni se adaug ROBOR la 6 luni

Dar nu înțeleg ideea cu taxa de lăcomie cred că aici e nevoie de reflecţie filosofică mai adâncă pentru că nu știu despre a cui lăcomie e vorba”, a mai spus Vasilescu.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii