Dezastru! România pierde potrofoliului Transporturilor din cauza Rovanei Plumb 1
Rovana Plumb face ce știe cel mai bine PSD: acuzații grave pentru Comisia JURI
Ultima Ora Politic

Dezastru! România pierde potrofoliului Transporturilor din cauza Rovanei Plumb

Politologul Cristian Pîrvulescu consideră că România poate spune ”La revedere” potrofoliului Transporturilor. Asta din cauza Rovenei Plumb, care a fost respinsă  astăzi de Comisia Juridică din Parlamentul European pentru funcția de comisar european. Motivul invocat de europeni: neconcordanțe între declarația de avere și averea reală. 

Dezastru! România pierde potrofoliului Transporturilor din cauza Rovanei Plumb 2

Este prima dată când se întâmplă acest lucru. Până acum niciodată șefii de stat și de Guvern care au nominalizat persoane nu au riscat. Au mai fost momente în care nu în Comisia Juridică, ci în comisiile de specialitate au existat rezerve, au fost obligați președinții desemnați să găsească soluții, dar niciodată nu s-a ajuns într-o asemenea situație.

România a reușit performanța de a trimite un candidat care a fost respins pentru că are probleme de integritate, se află în conflict de interese și nu poate să dea răspunsuri plauzibile. Între CV-ul, declarația de avere din țară, și cel depus la Bruxelles existau diferențe. Doamna Dăncilă, principala responsabilă a acestei nominalizări, va trebui să facă o altă nominalizare, care ar trebui să fie – pentru a păstra echilibrul de gen – o femeie.

În orice caz, cred că putem să spunem ”La revedere” potrofoliului Transporturilor. Intrăm în logica din 2007, când conflictul intern din România a făcut ca propunerea domnului ministru Tăriceanu, Varujan Vosganian, să fie puternic contrariată din aceleași motive legate de integritate, și atunci propunerea de rezervă a fost Leonard Orban, care a primit un post care era total lipsit de importanță. Mă aștept ca așa ceva să se întâmple până la urmă. Lucrurile acestea nu au cum să ne coste.

Am ajuns aici pentru că doamna Ursula von der Leyen nu are forța politică pe care o avea Juncker acum 5 ani, să se opună unor propuneri ciudate. În condițiile date, a cerut primilor miniștri – cum înțelegem că a fost și cazul doamnei Dăncilă – să schimbe nominalizările. Am ajuns în situația în care PE va trebui să rezolve toate problemele controversate. O să vedem un Parlament care nu va fi dur doar cu România, ci cu multe alte state pentru că există multe probleme”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru PSnews.ro.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.