Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă rămâne în arest la domiciliu. Acuzată de corupție pe vremea când era la Guvern
Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă rămâne în arest la domiciliu. Acuzată de corupție pe vremea când era la Guvern
Ultima Ora Breaking News Politic

Dezastru pentru PSD. Partidul lui Dăncilă se dezintegrează. Avem dovada

PSD pare că și-a epuizat ciclul de viață și se îndreaptă spre forme diferite, probabil cu pondere mică în Parlament”.

Sociologul Alin Teodorescu mai spune că PSD va fi unul dintre partidele mici din viitorul Parlament ce va fi ales anul viitor.

-Cercetările sociologice date publicității în ultima vreme o arată pe Viorica Dăncilă la mare distanță de scorul pe care îl are partidul, în timp ce domnul Tăriceanu are de patru ori scorul partidului în intențiile de vot. Cum se explică?

-IMAS măsoară de peste douăzeci de ani, lună de lună, încrederea în principalele personalități politice. Încrederea publicului este o componentă importantă a personalității publice, poate cea mai importantă. În cazul dnei Dăncilă, încrederea redusă este rezultatul faptului că abia după arestarea lui Liviu Dragnea a devenit prima figură formală și informală a PSD.

Dna. Dăncilă are o cotă de recunoaștere publică foarte mică. Cu cât va deveni mai cunoscută, cu atât indicele de încredere va crește. Cât de mult – asta nimeni nu știe.

De exemplu, dl. Dragnea este cunoscut de peste 90% din publicul elector, dar are o cotă de încredere minusculă. Oamenii îl știu, dar nu au încredere în dânsul. Și nu de azi, de ieri.

Dl. Tăriceanu este cunoscut practic de întreg electoratul țării și are o cotă de încredere sub 30%. Cota sa de încredere a determinat o creștere a intenției de vot pentru partidul său în sondaje, însă când a venit proba alegerilor s-a văzut clar că partidul nu are structuri teritoriale care să sprijine imaginea relativ bună pe care dl.Tăriceanu o împrumută partidului său. Între intenția de vot măsurată de sondaje și votul efectiv se interpun structura organizatorică și tipul de campanie electorală.

Poți pleca în campanie cu 10% și să termini la 4% sau poți pleca la 8% și să termini la 25% (cum a fost cazul lui C.V.Tudor).

– Opțiunile politice ale românilor s-au schimbat radical față de 2016. Cum vă explicați căderea PSD? – a ajuns la cel mai jos nivel din toate punctele de vedere, intelectual, profesional, moral.

– Nu aș spune că sunt schimbări radicale. Aș spune că au apărut semnele unor schimbări cu mare potențial. În primul rând, a crescut participarea la actul de votare, în special pe teritoriul țării. În al doilea rând, un partid mare, PSD, pare că și-a epuizat ciclul de viață și se îndreaptă spre forme diferite, probabil cu pondere mică în Parlament.

În al treilea rând, au apărut partide noi, ambele generate ca platforme pentru lideri (Nicușor Dan-USR și Dacian Cioloș-Plus), dar care au înțeles destul de bine care sunt cerințele fundamentale ale electoratului român.

Atât PSD, cât și PNL s-au spart de mai multe ori în ultimii treizeci de ani, numai că de data aceasta publicul a început să-și retragă încrederea acordată uneia dintre cele două structuri.

– Realist vorbind, au șanse Călin Popescu Tăriceanu sau Viorica Dăncilă sau altcineva de pe partea stângă a eșichierului politic să ajungă în turul al doilea al prezidențialelor?

– În momentul de față (mijlocul lunii august 2019) știm că dl. Klaus Johannis intră în turul al doilea pe primul loc, împreună cu dl.Dan Barna, pe locul al doilea. În turul al doilea, dl. Barna câștigă cu 52% la 48%.

Dar mai sunt trei luni până la alegeri și se pot întâmpla multe. Dna Dăncilă nu are șanse să treacă în turul al doilea, orice alianță ar face.

Victor Ponta și Liviu Dragnea au lăsat o moștenire cumplită socialdemocraților. Iar cei trei juriști de la fabricile de diplome (Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae) au pe conștiință aproape un milion de votanți social-democrați, pierduți în mai puțin de trei ani,spune pentru evz.ro, sociologul Alin Teodorescu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.