Dezastru: Mii de oameni vor rămâne şomeri în vestul țării în 2019
Ultima Ora Economic Social

Dezastru: Mii de oameni vor rămâne şomeri în vestul țării în 2019

275 de angajaţi ai companiei care producea lenjerie intimă la fabrica din Curtici au fost anunţaţi, la sfârşitul anului trecut, că îşi vor pierde locurile de muncă, arată digi24.ro.

Afacerea, care timp de 18 ani a funcţionat perfect, nu a mai fost rentabilă, au explicat reprezentanţii companiei. Într-un răspuns oferit pentru Digi24, cei de la firmă spun că s-a ajuns la o asemenea situaţie din cauza producţiei în scădere, a creșterilor salariale și a deficitului de forță de muncă. Toate acestea au redus competitivitatea. Mai mult, s-a decis ca producția să fie relocată la o fabrică deținută de companie în Vietnam. De vină pentru plecarea investitorilor străini este şi infrastructura deficitară.

Andrei Ando, director CJ Arad: „Ni s-a solicitat să intervenim asupra drumurilor transfrontaliere pentru a putea fi adusă forţă de muncă şi din Ungaria în zonele industrial ale Aradului. Am accesat un program de 13,8 milioane de euro, iar de anul trecut am început modernizarea de drumuri transfrontaliere care se va încheia anul viitor”.

O altă companie din judeţul Arad este pe picior de plecare. Firma din domeniul automotive şi-ar putea muta liniile de producţie în Ungaria. 300 de angajaţi ar urma să fie disponibilizaţi. Pierd şi oamenii, dar şi bugetele locale.

Bogdan Ban, primar Curtici: „Noi pierdem foarte mulţi ban Este o lovitură foarte, foarte grea pentru comunitatea locală din Curtici”.

Datele primite de la INS plasează judeţele din vestul ţării în topul celor cu cei mai puţini şomeri. De exemplu, în luna decembrie a anului 2018 rata şomajului în Timiş era de 0,78%, iar la Arad de puţin peste 1,3%, oricum, mult sub media naţională.

Recent, compania elveţiană Rieker care avea o fabrică de încălţăminte cu 700 de angajaţi, la Lugoj, şi-a anunţat retragerea.

Şi Nestle a confirmat că pleacă din Timişoara în primăvară. 400 de oameni rămân şomeri.

În total, în 2019, peste o mie de oameni vor fi în căutarea unui loc de muncă în vestul ţării.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.