Dăncilă, întrevedere cu secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe al Sultanatului Oman
Ultima Ora Politic

Dezastru la PSD! S-a prăbușit sub scorul obținut la europarlamentare

Ultimul sondaj IMAS, la comanda Europa FM, arată o situație proastă pentru PSD, candidatul său la prezidențiale, Viorica Dăncilă, ar obține doar 7,5%, iar PSD 19,4%. Mai mult, Dăncilă nu intră nici măcar în clasamentul propriului electorat de stânga.

Dezastru la PSD! S-a prăbușit sub scorul obținut la europarlamentare 1 Dezastru la PSD! S-a prăbușit sub scorul obținut la europarlamentare 2 Dezastru la PSD! S-a prăbușit sub scorul obținut la europarlamentare 3

Călin Popescu Tăriceanu, care și-a anunțat și el intenția de a candida la alegerile prezindențiale din partea ALDE, stă ceva mai bine în sondaj cu cele 13,8% ale sale, dar se află la 28 de procente în spatele lui Klaus Iohannis. Actualul președinte ar obține 41,7%, scrie europalibera.org

Ierarhia la prezidențiale este continuată de Victor Ponta cu ­12,9% ( în ușoară scădere față de iunie), Dacian Cioloș- 10,4% și Dan Barna- 9,4%.

Sondajul IMAS i-a măsurat separat pe cei doi lideri PLUS și USR, deși în perioada în care a fost realizat- 15 iulie-2 august- se știa că Alianța va avea un candidat comun la prezidențiale în persoana lui Dan Barna. Chiar și așa, se constată că Barna a crescut comparativ cu luna iunie de la 5,3% la 9,4%.

De abia pe poziția 6 se află și Viorica Dăncilă, care, totuși, comparativ cu iunie a mai crescut cu 0,8%. între timp a devenit candidat oficial al PSD.

IMAS a analizat și comportamentul electoratului non-PSD, format mai exact din PNL, USR și PLUS și a pus pe o posibilă listă doar candidați din această zonă: Iohannis, Codruța Kovesi, Cioloș. ( Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Europa FM, doar aceștia 3 au fost măsurați).

Rezultatele îl arată, evident, câștigător pe Iohannis cu 48,4%, urmat de Kovesi cu 30,14% și Cioloș cu 18,3%.

Ierarhia poate fi însă distorsionată de introducerea lui Kovesi, care a anunțat de mai multe ori că nu candidează, și a lui Cioloș, care nici el nu candidează.

În schimb, dacă ne raportăm strict la electoratul de stânga, PSD-ALDE și Pro România, și la candidații acestuia, surpiza majoră est oferită de faptul că Viorica Dăncilă nici măcar nu intră în clasament. Pe primul loc în opțiunile propriului electorat se află Călin Popescu Tăriceanu- 34,3%, urmat de Gabriela Firea-31,6%, Victor Ponta-23% și Corina Crețu-5,8%.

Cât privește situația la alegerile parlamentare, PSD s-a prăbușit sub scorul obținut la europarlamentare, fiind la doar 19,4%.

Pe prima poziție se află PNL cu 25,5%, urmat de USR cu 2, 4%, Pro România-9%, ALDE-7,3% și PLUS-6%, Se observă că Alianța 2020 USR-PLUS surclasează PNL, obținând 27,4%.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.