Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor
Ultima Ora Economic

DEZASTRU! Ce sumă împrumută Ministerul de Finanţe de pe pieţele externe

DEZASTRU! Ce sumă împrumută Ministerul de Finanţe de pe pieţele externe

Ministerul Finanțelor Publice, condus de Eugen Teodorovici, a ieşit joi pe piețele externe pentru contractarea unor împrumuturi prin lansarea a una sau doua serii de obligațiuni, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Suma pe care statul român vrea să o împrumute este de 2,5 miliarde de euro.

„Se aprobă contractarea de către Ministerul Finanțelor Publice a unor împrumuturi de pe piețele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat ‘Medium Term Notes’ în sumă totală de până la 2,5 miliarde euro, prin lansarea a una sau două serii de noi obligațiuni, cu maturitatea de minimum 10 ani”, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Emisiunea este administrată de către BNP Paribas, Erste Group Bank, ING Bank, Societe Generale și UniCredit AG.
Suma aferentă emisiunii se virează în contul de valută deschis pe numele MFP la Banca Naţională a României și se utilizează pentru finanțarea deficitului bugetar, refinanțarea și rambrusarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.

Scadențele celor două emisiuni de eurobonduri sunt 2029 și 2039.

Conform profit.ro, împrumuturile în moneda străină fac parte din strategia Ministerului de Finanțe și, chiar dacă implică un risc valutar pentru viitor, au și avantajul că permit împrumuturi mai mici de pe piața locală și totodată aduc intrări importante de valută în rezervele statului.

Investitorii au subscris deja aproximativ 3,2 miliarde de euro, iar suma pe care MFP vrea să o atragă s-ar situa la 1,75 miliarde de euro, mai scrie sursa citată.

În acest an au mai fost atrase de pe piețele externe 2 miliarde de euro în luna februarie și 1,2 miliarde de dolari în luna iunie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.