Femeie de 76 de ani, omorâtă pe stradă în București
Femeie de 76 de ani, omorâtă pe stradă în București
Ultima Ora Justiție Politic Social

Dezastru: 16.217 deținuti au fost eliberați în baza recursului compensatoriu. 1.834 fuseseră condamnați pentru omor 

Cele mai recente statistici ale Ministerului Justiției, făcute publice răspuns la o întrebare adresată de deputatul PNL Sorin Ioan Bumb, arată că începand cu 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu, și până în 15 martie 2019, au beneficiat de lege 16.217 deținuți puși în libertate. Dintre aceștia, 1834 aveau condamnări pentru omor, 5946 pentru furt și tâlhărie, 762 pentru viol, iar 1665 pentru conducere fără permis, conducere sub influența băuturilor alcoolice ori alte substanțe, precum și pentru alte infracțiuni privind circulatia pe drumurile publice.

În aceeași perioadă, din totalul persoanelor eliberate, 968 au fost arestate din nou, ceea ce reprezintă un procent de recidivă de 5,96%, după cum arată răspunsul oficial către Camera Deputaților, din 15 aprilie 2019, semnat chiar de Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției.

În seria dezvăluirilor începute pe Facebook, după demisia sa de la Ministerul Justiției, Tudorel Toader a dat detalii sâmbătă despre legea recursului compensatoriu „pe înțelesul tuturor”, explicând cum s-a ajuns la suplimentarea zilelor de la 3 la 6, pentru eliberarea deținutilor care au beneficiat de legea promovată in mandatul său de ministru.

Toader susține, în mesajul cu titlul „Arta manipulării”, că ministerul condus de el a propus ca, în vederea elibărarii condiționate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiții necorespunzătoare, să se considere executate 3 zile de pedeapsă, numai că suplimentarea acestor zile, cu o clementa de la 3 la 6 zile, a fost facută de Camera Deputaților, care, deși a mentinut propunerea sa, acceptată și de CSM și de Senat, a „transformat” cele 3 zile în 6.

Mai mult, criteriile de evaluare pentru eliberarea condiționată au devenit mai laxe, începănd de la spațiul de deținere și până la condiții, a mai spus fostul ministru.

În replică la postarea acestuia, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) i-a reproșat lui Toader că a fost complice la adoptarea legii, iar distanțarea sa de acum de efectele ei este una premeditată.

„Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, nu numai că a sustinut recursul compensatoriu, dar a și promovat insistent extinderea acestuia prin acordarea unei compensații bănesti de 5 – 8 Euro pentru fiecare deținut care în perioada 2012 – 2017 ar fi fost cazat în condiții improprii.

Doar faptul c-a premeditat aceasta acțiune îi permite acum să-și enumere alibiurile pe Facebook în postari care, absolut corect dealtfel raportat la încercările disperate ale acestuia de a se distanța de un grav atentat la siguranța publică, fac trimitere la o serie de încercări de manipulare”, a susținut FSANP.

La începutul anului, un tânăr de 25 de ani a murit după ce a fost înjunghiat în fața unui club din Mediaș. El a fost atacat de un recidivist, care a beneficiat de  recursului compensatoriu.

În noiembrie 2018, o tânără de 20 de ani a fost victima unui atac violent, petrecut în scara unui bloc din Alba Iulia. Denisa Sava a fost atacată de Nicolae Drăgoi, un recidivist eliberat înainte de termen, în calitate de beneficiar al recursului compensatoriu. Imaginile cu agresiunea au fost surprinse de o cameră de filmat amplasată în scara blocului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.