Deputatul doctor Tudor Ciuhodaru cere pedepse mai aspre pentru cei care folosesc abuziv numărul de urgență 112
Ultima Ora Politic Sănătate

Deputatul doctor Tudor Ciuhodaru cere pedepse mai aspre pentru cei care folosesc abuziv numărul de urgență 112

Deputatul doctor Tudor Ciuhodaru atrage atenția populației în legătură cu apelurile abuzice la numărul pentru situații de urgență 112. Din nefericire, într-un singur minut, se primesc 25 de apeluri false, timp în care numărul va fi ocupat pentru situațiile care necesită într-adevăr ajutor.

”Apel de urgență: salvați 112! Sunt 25 de apeluri false sau abuzive pe minut. Ultimul apelant de acest tip solicita ,,urgent” un pahar de apă. Vreau toleranță zero pentru cei ce apelează abuziv numărul care ne poate salva viața-112. Până nu se întâmplă alte drame.

Depun un nou proiect de lege ce prevede ca cei ce își bat joc sunând abuziv sau dând alerte false la 112 să suporte costul intervenției și dublarea pedepselor pentru apelare abuzivă.

Legea Ciuhodaru are drept obiectiv major descurajarea apelării abuzive la 112 (și implicit a alertării false a agențiilor specializate de intervenție) și sunt convins că după adoptarea acestui act normativ numărul de apeluri fals va scădea iar fiecare dintrei noi va beneficia gratuit de o mai bună asistență de urgență.

Motivațiile acestui demers legislativ sunt clare:

1. Numărul unic pentru apelurile de urgență este destinat direct salvării de vieți-întrucât aproape 2/3 sunt transferate către Salvare iar restul către soluționarea altor situații de urgență- 23,54% Poliție. SMURD-Pompieri 10,73% sau Jandarmerie (0,91%).

2. Pedepsele blânde de până acum au dus la o situație alarmantă: 70 % din apelurile la 112 sunt abuziva sau sunt alerte false.

3. În fiecare zi sunt înregistrate: 34000 de apeluri abuzive ( cu injurii și întrebări stupide sau pur şi simplu ţin linia ocupată) iar altele trimit echipajele de urgenţă la evenimente inexistente.

4. Acest tip de apelare abuzivă sau falsă afectează calitatea accesului la 112 pentru că:a) întârzie accesul la serviciul 112 al unor apelanţi care au cu adevărat o urgenţă în acel moment;b) încarcă inutil activitatea operatorilor şi a dispecerilor;c) trimite echipajele la locul unor evenimente inexistente care nu justificau o intervenţie de urgenţă;d) lasând astfel fără asistență de urgență pe cei aflați în dificultateșe) nu în ultimul rând generează costuri de operare și intervenție nejustificate.

Concret proiectul meu legislativ propune descurajarea apelării abuzive la 112 sau alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție prin înăsprirea pedepselor pentru astfel de activități: amendă de la1000 la 4000 de lei sau 100 pâna la 400 de ore de muncă în folosul comunității. În cazul recidiviștilor se poate ajunge pâna la dublarea acestor amenzi și a orelor de activitate în folosul comunitatii sau chiar închisoare de la 6 luni până la 3 ani.

Salvați acum 112! Până nu se întâmplă alte drame. Sper că veți susține și voi acest demers.” a declarat deputatul doctor Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de socializare.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii