Aviz favorabil pentru prima de comercializare în agricultură pentru produsele românești
Dezvoltarea agriculturii ecologice. Subvenții acordate acestui sector
Ultima Ora Politic

DECLARAȚIE INCENDIARĂ din PSD. ”Ministerul Agriculturii continuă lupta împotriva producătorilor care trișează”

DECLARAȚIE INCENDIARĂ din PSD. ”Ministerul Agriculturii continuă lupta împotriva producătorilor care trișează”

 ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă lupta împotriva producătorilor care aplică duble standarde și dezinformează consumatorii în privința compoziției produselor alimentare de pe piața românească. În primele zile ale anului au fost descoperite noi nereguli, iar de data aceasta ele au vizat prepararea și comercializarea produselor de patiserie și cofetărie. 90 de patiserii din 101 verificate și 20 de cofetării din 28 verificate utilizau grăsimi hidrogenate în loc de lapte, brânză proaspătă, cașcaval sau unt. Am putea spune că sunt simple abateri, însă problema este mult mai gravă. Diverse amestecuri de uleiuri erau vândute drept lactate în sute de restaurante, pizzerii, patiserii și cofetării verificate în țară, după cum informează Radioul Public.

Nimeni din noi nu are dreptul să asiste nepăsător la abateri de asemenea proporții. Fenomenul trebuie combătut prin acțiuni ferme, repetate și din ce în ce mai dure, deoarece încălcările din domeniul agroalimentar se vor extinde și vor deveni extrem de periculoase pentru sănătatea publică. Confiscarea produselor necorespunzătoare și amenzile sunt importante, dar insuficiente pentru a învăța acești producători iresponsabili că abaterile în privința alimentației populației sunt echivalente cu otrăvirea premeditată a consumatorilor din țara noastră. Importanța unei implicări urgente vine și din faptul că pătrunderea produselor de acest tip în piață o destabilizează. Cei mai afectați continuă să rămână producătorii cinstiți, care întâmpină tot mai multe dificultăți în realizarea laptelui de calitate pe piața locală.

În acest context este de salutat propunerea reprezentanților Ministerului Agriculturii în vederea modificarii Legii privind comercializarea laptelui și produselor lactate, astfel încât alimentele falsificate să fie scoase din vânzare.

De asemenea, găsesc foarte utilă ideea înființării Registrului Laptelui în cadrul direcției tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Înscrierea obligatorie în Registrul Laptelui pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul prelucrării/producţiei/distribuției laptelui de consum și a produselor lactate, persoane juridice, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate, va garanta calitatea laptelui atât pentru rețeaua națională de restaurante, patiserii și cofetării, cât și pentru consumatorii din supermarket.

Precizez faptul că înscrierea în Registrul laptelui nu va fi obligatorie și pentru producătorii agricoli, persoane ce obțin produse agricole în propria fermă/gospodărie și care depășesc necesarul de consum propriu și care le valorifică pe piața locală în baza atestatului de producător și carnetului de comercializare, deoarece nu-și propune nimeni să îngreuneze metodele de comercializare a produselor lactate pentru micii producători.

Actuala conducere a Ministerului Agriculturii nu este la prima inițiativă menită să apere consumatorii. Atunci când a descoperit produse comercializate sub aceeași marcă, dar de calitate inferioară la noi față de alte țări din vest, aceasta a elaborat un raport amplu pentru Comisia Europeană, pentru a fi luat în calcul la crearea unei legislații care să stabilească același standard pentru vest și pentru est.

În perioada ce urmează voi urmări și voi participa la dezbaterea publică asupra proiectului de Lege, ceea ce vă îndemn să faceți fiecare, deoarece avem nevoie de observațiile consumatorilor pentru a institui mai multă echitate pentru ei, nu mai multă prosperitate pentru cei care trișează. Totodată, în timpul dezbaterilor de la comisiile de specialitate, voi propune sancțiuni mai severe decât cele prevăzute în proiectul ministerului. Sancţiunile mai severe vor oferi, în sfârşit, autorităţilor de protecţie a consumatorilor mijloace pentru a-i pedepsi aspru pe cei care trişează. A trişa nu poate fi rentabil în România. În joc este sănătatea populaţiei, satisfacerea necesităţilor de consum ale tuturor categoriilor de consumatori şi respectarea condiţiilor de igienă.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Florinel Stancu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.