Live. Guvernul Dăncilă, dat peste cap de majorarea alocațiilor. Vor modifica deficitul bugetar
Guvernul Dăncilă, spulberat de transportatori. Minte întreaga opinie publică
Ultima Ora Politic

DECIZIE de Ultimă Oră a Vioricăi Dăncilă după ce România a fost condamnată la Curtea de Justiție a UE

DECIZIE de Ultimă Oră a Vioricăi Dăncilă după ce România a fost condamnată la Curtea de Justiție a UE

Premierul Viorica Dăncilă a decis înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Deşeuri, organism interministerial care va fi prezidat de ministrul Mediului, informează Agerpres. Decizia vine la câteva zile după ce România a fost condamnată la Curtea de Justiţie a UE pentru nerespectarea prevederilor europene în domeniul depozitelor de deşeuri.

Potrivit deciziei publicate luni în Monitorul Oficial, în cadrul comitetului vor activa reprezentaţi ai mai multor ministere – Mediu, Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică, Fonduri Europene, Finanţe, precum şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Gărzii Naţionale de Mediu şi Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Comitetul are ca obiective principale: „identificarea acţiunilor necesare pentru implementarea Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive; recuperarea întârzierilor care există la nivel naţional în scopul atingerii obiectivelor impuse de directivele europene privind gestionarea deşeurilor; punerea în aplicare a măsurilor prioritare de guvernanţă prevăzute în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, în vedere gestionării deşeurilor municipale”.

Conform deciziei, la şedinţele comitetului pot participa, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai altor entităţi publice, specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile. Totodată, comitetul are obligaţia de a prezenta lunar şi la cererea prim-ministrului rapoarte privind îndeplinirea obiectivelor pentru care a fost creat.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a pronunţat hotărârea în cauza C-301/17 Comisia Europeană c. România, privind obligațiea Statelor membre de a lua măsurile necesare pentru a închide siturile care nu au primit o autorizație. România a fost găsită vinovată pentru neaplicarea directivei privind depozitele de deşeuri.

Deocamdată, ţara noastră va trebui să plătească doar cheltuielile de judecată, însă nerespectarea de urgenţă a solicitărilor Comisiei Europene va duce la o a doua decizie, în baza căreia România va trebui să plătească sancţiuni de milioane de euro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.