Teleorman: 18 etnici maghiari au adus 669 de voturi pentru UDMR
Ultima Ora Politic

Dăncilă și Dragnea i-au păcălit pe cei de la UDMR. Legea nu poate fi aplicată

Dăncilă și Dragnea i-au păcălit pe cei de la UDMR. Legea nu poate fi aplicată

Ordonanța care a dus la demisia ministrului Educației încalcă Constituția și nu poate fi pusă în aplicare anul acesta. Avertismentul dur vine de la Gabriel Ispas, decanul Facultății de Drept de la Titu Maiorescu și fost director pe Juridic în Minister, care acuză guvernul de “oportunism deșănțat și o negociere fără precedent a intereselor educaționale”. Acesta a declarat pentru EduPedu.ro că ordonanța promovată de guvernul PSD-ALDE pentru ca învățătoarele să predea din nou Româna la clasele minorităților a fost publicată în Monitor după începerea școlii, iar Legea educației interzice aplicarea retroactivă.

Scurt istoric:

  • Guvernul PSD-ALDE a aprobat pe 23 august 2018 o Ordonanță care prevedea că elevii de până în clasa a IV-a, care fac parte din minoritățile naționale, trebuie să învețe materia Limba română de la profesorii de gimnaziu și liceu, și nu de la învățătoare
  • Măsura a fost luată cu 20 de zile înainte să înceapă școala, fără să fi existat o formare pedagogică a profesorilor și fără dezbatere
  • Decizia a generat proteste din partea părinților și a profesorilor, a determinat UDMR să suspende protocolul parlamentar cu PSD și, în cele din urmă, a dus la demisia ministrului Valenin Popa, care a refuzat să abroge prevederea disputată
  • Vineri, 28 septembrie 2018, în Monitorul Oficial a fost publicată o Ordonanță de Urgență care abrogă interdicția aplicată învățătoarelor. Ordonanța aceasta este semnată de secretarul de stat pentru minorități, Irina Elisabeta Kovacs

Contactat de EduPedu.ro, Gabriel Ispas, fost director al departamentului Juridic în Ministerul Educației, a criticat dur guvernul PSD-ALDE pentru cele două ordonanțe care au bulversat învățământul minorităților.

Nu înțeleg decizia ministrului Educației de a-și da demisia, atâta vreme cât ordonanța nu poate fi aplicată în anul școlar 2018-2019. Constat că, la nivelul Ministerului Educației si la nivelul Guvernului în ansamblul său, gândirea juridică lipsește cu desăvârșire, fiind înlocuită de un oportunism deșănțat și o negociere fără precedent a intereselor educaționale”, a declarat Ispas, pentru EduPedu.ro.

Acesta a precizat că se referă “la susținerea politică acordată majorității de către UDMR”.

Îi îndemn pe cei care mai pot să citească, să lectureze Legea educației, care spune că orice măsură adoptată în domeniul educațional se aplică începând cu anul școlar următor”, a explicat decanul Facultății de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu.

Ce spune Legea Educației nr. 1/2011:
  • Articolul 5 – (2) Orice modificare sau completare a prezentei legi intră în vigoare începând cu prima zi a anului școlar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată prin lege.

Anul școlar 2018-2019 a început în data de 1 septembrie 2018. La acea dată, normele, planurile de învățământ erau cele care fuseseră modificate prin Ordonanța publicată la sfârșitul lunii august în Monitorul Oficial”, adică cea care le-a interzis învățătoarelor să mai predea Româna, a declarat Ispas.

Ordonanța de la sfârșitul lunii septembrie (cea care restabilește ordinea de anul trecut și le permite învățătoarelor să revină la orele de Română – n.red.) are motive extrinseci și intrinseci de neconstituționalitate, dar dincolo de acestea oricum nu poate fi pusă în aplicare retroactiv, începând cu 1 septembrie 2018. În primul rând, nu se justifică urgența. În al doilea rând, este evident că nu putem vorbi de legalitate, oportunitate și predictibilitate, în contextul în care aceeași normă este modificată în mai puțin de 30 de zile”, a continuat fostul director pe Juridic din Minister.

Întrebat de ce nu se justifică urgența, având în vedere că părinții și profesorii au ieșit în stradă pentru că elevii nu au, de facto, profesori la clasă, Ispas a declarat că “toate aceste lucruri trebuia avute în vedere atunci când s-a emis ordonanța din 23 august. De ce s-a emis o ordonanță, în contextul în care nu exista pregătire pentru acest lucru și de ce de fiecare dată elevii și profesorii trebuie să fie cei care suferă?

Amintim că ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat săptămâna trecută, învocând refuzul de a semna ordonanța solicitată de UDMR. Surse politice au declarat pentru EduPedu.ro că motivele refuzului au fost tocmai cele legate de lipsa legalității și oportunității ordonanței.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.