Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă rămâne în arest la domiciliu. Acuzată de corupție pe vremea când era la Guvern
Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă rămâne în arest la domiciliu. Acuzată de corupție pe vremea când era la Guvern
Ultima Ora Politic Social

Dăncilă, lovită în plin de elevi. Nu le mai intră în voie nici cu vacanța prelungită

Solicitarea premierului Viorica Dăncilă de amânare a începerii școlii până pe data de 16 septembrie este „absurdă și lansată cu total dezinteres față de elevii din întreaga țară”, susține Federația Elevilor din România. Elevii cer ministrului Educației să respingă propunerea.

Federația Elevilor din România (FER), o organizație din care fac parte Asociațiile Elevilor din Constanța, Bacău, Maramureș, Călărași, Vâlcea, București și Ilfov consideră că solicitarea făcută de Viorica Dăncilă, în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, de amânare a începerii școlii până pe data de 16 septembrie, „ca fiind una absurdă și lansată cu total dezinteres față de elevii din întreaga țară”.

„Anul acesta, examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională s-au susținut la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, în temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afectează capacitatea de concentrare a elevilor și poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra îndeplinirii adevăratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunoștințe al elevilor în mod obiectiv. Având în vedere faptul că școala a început pe 12 septembrie în anul școlar 2018 – 2019, considerăm că este nevoie ca începutul acesteia să fie devansat, ci nu amânat cu încă patru zile, fapt ce ar putea duce la amânarea cu încă o săptămână a examenelor, astfel creând probleme mari în desfășurarea acestora și în rezultatele elevilor”, precizează FER într-un comunicat de presă.

De asemenea, asociațiile elevilor susțin că din cauza volumului mare de programă ce trebuie predată, amânarea începerii școlii va duce la extinderea perioadei de predare până pe la jumătatea lunii iunie, „fapt ce poate afecta considerabil capacitatea elevilor de a absorbi informația, datorită temperaturilor ridicate”.

„Mai mult, semestrul 1 al anului școlar 2019-2020 are deja un număr redus de săptămâni, mai exact cincisprezece, comparativ cu programa ce trebuie predată, dar și cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, fapt ce va conduce la grăbirea acestor procese, riscând astfel desfășurarea lor într-un mod deficitar”, se mai arată în comunicat.

În plus, elevii menționează și faptul că începerea școlii pe 9 septembrie a fost o măsură de compromis, solicitarea inițială fiind ca aceasta să înceapă pe 1 septembrie, la fel cum se întâmplă în multe state europene, „România stând printre ultimele locuri la numărul de zile de școală, conform comisiei europene”.

„Ne exprimăm intenția de a crede că propunerea doamnei prim-ministru nu este o tentativă de a distrage atenția publică de la faptul că Guvernul a lăsat, în luna iunie, toți elevii din România în imposibilitatea de a primi reduceri sau a își deconta naveta la transportul județean, sau faptul că, ca urmare a OUG nr. 51/2019, zeci de mii de elevi au rămas în imposibilitatea de a ajunge la cursuri, fiind obligați să folosească cursele <la ocazie>, ca urmare a eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice, fapt ce ar denota un total dispreț față de elevii din România”, arată FER.

Drept urmare, Federația Elevilor îi solicită ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, să respingă propunerea premierului Viorica Dăncilă și să ia în considerare începerea anului școlar la 1 septembrie.

„Totodată, solicităm prim-ministrului României să se preocupe de adevăratele nevoi ale elevilor, precum transportul sau bursele, în schimbul propunerilor cu caracter populist, care dăunează sistemului de învățământ”, mai arată elevii.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, miercuri, ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, să analizeze posibilitatea începerii anului școlar pe 16 septembrie. Inițial, ministrul Educației stabilise, prin ordin guvernamental, începerea școlii pe data de 9 septembrie.

„Vă rog, doamna ministru Ecaterina Andronescu să luați în calcul începerea anului școlar de la 16 septembrie. Sunt convinsă că este ăncă o măsură așteptată de elevii din România”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, va purta discuții, luni, cu reprezentanții profesorilor și părinților, pentru prelungirea vacanței cu încă o săptămână.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii