Ședință de guvern. Se dezbate strategia națională a ecoturismului
Viorica Dăncilă, întrevedere cu șeicul Abdulla Bin Ahmed Al Khalifa
Ultima Ora Politic

Dăncilă, întrevedere cu președintele Camerei Deputaților a Republicii Cehe, Radek Vondráček

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi o întrevedere cu preşedintele Camerei Deputaţilor a Republicii Cehe, Radek Vondráček, în cadrul vizitei oficiale desfăşurate de către demnitarul român în această ţară.

Premierul României și-a exprimat satisfacția pentru realizarea întrevederii cu oficialul ceh, după derularea celei din septembrie 2018, de la București, din marja summit-ului Inițiativei celor Trei Mări. A evocat relațiile bune existente între România și Republica Cehă – fundamentate pe repere istorice comune și numeroase abordări similare sau convergente actuale în plan extern. A susținut imperativul impulsionării dialogului bilateral parlamentar, atât la nivel înalt, cât și al comisiilor de lucru. A încurajat participarea exponenților de marcă ai Camerei Deputaților din Republica Cehă la acțiunile parlamentare organizate pe perioada exercitării de către România a Președinției Consiliului UE.

Șeful Guvernului de la București a apreciat tendința accentuat pozitivă din comerțul bilateral, precum și creșterea semnificativă a investițiilor cehe în România. A relevat, în context, necesitatea sensibilizării mediilor de afaceri românești cu privire la oportunitățile oferite de piața cehă. S-a pronunțat pentru dezvoltarea cooperării sectoriale dintre România și Republica Cehă.

Viorica Dăncilă a reliefat ritmul alert în care a început și se desfășoară Președinția României la Consiliul UE, precum și impactul benefic substanțial al eforturilor acesteia din urmă asupra negocierilor privind dosarele legislative active.

Referitor la chestiunea viitorului Europei, a arătat că Președinția României la Consiliul UE susține ideea de dezvoltare incluzivă a Uniunii, cu depășirea diviziunilor Est – Vest și Nord – Sud, state membre vechi/ noi, menită să conducă la crearea unui spațiu unitar, al creșterii, competitivității și coeziunii la nivelul întregii Uniuni. A definit Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027 drept unul dintre dosarele cheie ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Înaltul oficial ceh a reafirmat susținerea Republicii Cehe pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Nu în ultimul rând, cei doi oficiali au exprimat interesul pentru cooperarea în diverse formate regionale, Președintele Camerei Deputaților a Republicii Cehe invocând, în context, formatul Vișegrad, iar premierul României formatul cvadrilateral România – Bulgaria – Grecia – Republica Serbia.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.