Incredibil. Dăncilă deși demisă vrea să pună ea comisarul european. Atac la șefa Comisiei Europene
Incredibil. Dăncilă deși demisă vrea să pună ea comisarul european. Atac la șefa Comisiei Europene
Ultima Ora Breaking News Externe Justiție Politic

Dăncilă este Distrusă. Comisia Europeană publică Raportul care o îngroapă definitiv. Candidatura în Pericol

Comisia Europeană publică marţi Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria,în condiţiile în care preşedintele CE Jean Claude Juncker a afirmat că şi-ar dori ridicarea monitorizării în mandatul actualei Comisii.

Europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache susţine, însă,că o asemenea decizie va fi luată doar în cazul Bulgariei. Premierul Viorica Dăncilă se declară optimistă,şi afirmă ca se aşteaptă la o evaluare pozitivă în ceea ce priveşte actul de guvernare.

Draftul documentului, care evaluează progresele în privinţa statului de drept, va fi discutat şi aprobat în Colegiul Comisarilor, la Strasbourg, înainte de a deveni public.

În 11 ianuarie, la Bucureşti, preşedintele Juncker a evocat posibilitatea ridicării MCV până la finalul mandatului  său.

”În ceea ce priveşte MCV-ul, am spus că aş fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest mecanism să fie finalizat. Va trebui însă să mai studiem cu grijă observaţiile făcute recent de comisie în ceea ce priveşte România. Am mai discutat cu Guvernul despre această chestiune”,  a subliniat atunci preşedintele CE în cadrul unei declaraţii de presă comune cu oreşedintele Klaus iohannis.

Conform novinite.com, dacă MCV va fi ridicat, se va afla după şedinţa de marţi a Colegiului comisarilor, însă surse din cadrul CE afirmă că există totuşi opoziţie faţă de această idee. Comisia poate totuşi decide suspendarea MCV şi includerea României şi Bulgariei într-un mecanism comun de monitorizare a situaţiei statului de drept în toate statele  membre UE.

La Bucureşti, premierul Viorica Dăncilă aşteaptă cu optimism raportul.

„Mă aştept ca, din punct de vedere al evaluării actului de guvernare, raportul MCV să fie pozitiv. Eu spun ceea ce vreau să fie acum. Din punct de vedere al Guvernului României, din punct de vedere al meu ca premier, eu consider că nu am greşit cu nimic din punct de vedere juridic şi sper ca raportul MCV să reflecte acest lucru”, a declarat, luni, Viorica Dăncilă.

La rândul său, europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache avertizează că ”Bulgaria scapă de MCV. România, nu”.

”Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O ţară distrusă din toate punctele de vedere. De la economie la justiţie. Încă din 1990 ne-au arătat cine sunt şi ce vor: hoţie şi cumetrie. În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câştigată în dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv şi sistematic la adresa justiţiei, încercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea faţă de avertismentele europene, toate acestea au adus România în situaţia de a fi azi ultima ţară din Europa sub MCV. Da, Bulgaria a fost scoasă de sub incidenţa MCV, în situaţia în care în 2016 urma să fie decuplată de România şi lăsată exact acolo unde ne găsim noi astăzi„,scrie Tudorache pe Facebook.

În opinia sa, vechea clasă politică este singura responsabilă şi trebuie să plătească politic pentru această nedreptate faţă de întreaga ţară.

Ultimul raport MCV a fost prezentat în noiembrie 2018, când prim-vicepreşedintele CE Frans Timermans a făcut referire la posibilitatea ridicării MCV pentru Bulgaria în mandatul actualei Comisii, fără a menţiona însă şi România.

„Trei din cele şase benchmarks pentru Bulgaria sunt îndeplinite. Bulgaria îşi menţine pasul reformelor. Suntem încrezători că MCV pentru Bulgaria poate fi încheiat până la sfârşitul mandatului actualei Comisii Europene. Nu e vorba de un deadline. E ceva ce noi ne propunem, ce poate fi realizat dacă Bulgaria menţine pasul”, a declarat atunci Timmermans.

În ceea ce priveşte România, Timmermans a remarcat, prezentând raportul MCV, că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. „Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a si readus în discuţie unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuţii în raport cu realizările din ultimii 10 ani”, a spus el, fără a face nicio referire la eventuala ridicare a MCV.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.