Bombă. Viorica Dăncilă demisionează de la Guvern și din PSD. Planul de ultimă oră al premierului. Baronii sunt terminați
Ultima Ora Politic

Dăncilă dă vina pe opoziție pentru că legea pensiilor n-a fost votată de coaliția PSD-ALDE

Deși PSD-ALDE au o majoritate confortabilă în Senat, care permite adoptarea oricărei legi, Dăncilă dă vina pe opoziție pentru că miercuri coaliția nu a adoptat legea pensiilor, în urma absenteismului PSD.

Premierul Viorica Dăncilă dă vina pe opoziție pentru că miercuri coaliția PSD-ALDE nu a întrunit cvorumul necesar adoptării Legii pensiilor, una din promisiunile de campanie ale PSD, promisă și amânată de cel puțin un an.

Senatorii PSD au absentat masiv de la vot, nu și câteva ore mai târziu, când coaliția PSD-ALDE a respins proiectul liberalilor de anulare a pensiior speciale.

PSD-ALDE au 81 de senatori, cu mult peste necesar pentru adoptarea oricărui proiect de lege și fără ca opoziția să poată influența în vreun fel rezultatul votului.

Întrebată de eşecul legii pensiilor din Senat, Viorica Dăncilă a dat vina pe senatorii opoziției, USR și PNL, care s-au abținut de la vot.

„Acest lucru arata modul în care abordeaza legea pensiilor opoziţia. Una declară, acuză guvernul de anumite lucruri de nivelul de trai arată grija pe care o au ei faţă de pensionari dar astăzi au votat împotriva legii pensiilor, acest dublu standard nu cred că va fi acceptat de pensionari”, a spus Dăncilă.

În momentul în care jurnaliștii i-au atras atenția că legea nu a fost adoptată din cauza absenteismului masiv al PSD, Dăncilă a spus despre senatorii PSD că „poate au lipsit justificat, poate au lipsit nejustificat, dar sa vedem mai întâi pe cei care au votat împotriva legii pensiilor.”

„Vom avea cvorumul necesar și în Camera Deputaților vom trece legea pensiilor. Am să discut cu ei și am să văd de ce au lipsit de la Senat astăzi. Poate au lipsit justificat, poate au lipsit nejustificat. Voi avea o analiză. Dar să-i vedem pe cei care au votat împotriva Legii pensiilor. Eu cred că de la acest punct trebuie să plecăm. (…) Ne-am ţinut întotdeauna promisiunile faţă de pensionari, dacă nu am putut prin lege am făcut-o prin OUG. Pensionarii la 1 septembrie vor avea majorarea punctului de pensie şi vom trece legea pensiilor prin Camera Deputaţilor”, a perorat Dăncilă.

Ea a dat a dat şi asigurări că legea va trece de Camera Deputaţilor.

În ciuda respingerii legii în Senat și amânarea trecerii prin Parlament cel puțin până în toamnă, Dăncilă a ținut să-i asigure pe pensionari că majorarea punctului de pensie va fi realizată de la 1 septembrie, negreșit.

Înainte de votul din Senat, când a fost întrebată dacă legea se poate aplica din 2021 sau va fi necesară amânarea aplicării prevederilor acesteia, a dat un răspuns din care se înțelege că PSD ia în calcul modificarea calendarului pentru intrarea legii în vigoare:

„De ce nu? Vedem, reluăm totul, ne uităm cu foarte multă atenţie, astfel încât să luăm cele mai bune decizii”.

Și ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că legea pensiilor va fi votată în Camera Deputaților, unde „vom avea majoritatea”.

În realitate, în Camera Deputaților, PSD-ALDE are nevoie de voturile UDMR sau ale Pro România pentru a avea majoritate.

„Ne pune bețe-n roate majorării pensiilor pentru părinții și bunicii noștri și, în general, majorărilor de venituri”, a spus Budăi, care a înfierat opoziția pentru eșecul coaliției de guvernare.

”Ce am spus noi, alianța austerității, se dovedește că își merită cuvântul. Eu îi asigur pe români și pe pensionari că noi, la Cameră, cu siguranță vom aproba, vom dezbate această lege. (…) Este o lege bună pentru pensionarii acestei țări”a declarat ministrul Muncii, fără să facă absolut nicio referire la absenteismul senatorilor PSD.

Proiectul legii privind sistemul public de pensii nu a întrunit miercuri numărul de voturi necesar (68), obținând doar 67 de voturi „pentru”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.