Dan Barna merge la consultări cu Iohannis. Ce condiții a pregătit pentru a susține noul Guvern 5
Ultima Ora Politic

Dan Barna merge la consultări cu Iohannis. Ce condiții a pregătit pentru a susține noul Guvern

Liderul USR Dan Barna anunță că va merge mâine la o nouă rundă de consultări cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. El susține că astăzi va avea o discuție cu liderii USR din teritoriu pentru a stabili condițiile în care ar putea susține viitorul guvern. Iohannis este pe ultima sută de metri în procedura de nominalizare a unui nou prim ministru, funcție pentru care favorit este Ludovic Orban. Astăzi ar urma să aibă loc la Cotroceni o nouă rundă de consultări, de această dată în formulă restrânsă.

„Voi merge mâine la încă o rundă de consultări la Palatul Cotroceni.

Până la sfârșitul acestei zile voi avea o discuție cu liderii USR din teritoriu pentru a stabili condițiile în care am putea să acordăm un vot de învestitură unui cabinet de tranziție.

Alianța USR PLUS a spus constant că va intra la guvernare doar după alegerile parlamentare. Poziția noastră rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD care va deveni arbitrul oricărei strategii.

Putem însă să acordăm votul de învestitură unui cabinet care își asumă o durată de viață limitată pentru pregătirea alegerilor. Voi propune colegilor mei să cerem mâine la Cotroceni un calendar clar pentru anticipate.

Există deja în USR și în Alianță un consens pentru câteva condiții ce țin de valori, fără de care USR nu va da vot de învestitură.

Noi le-am susținut deja de multă vreme și pot fi rezolvate foarte rapid prin procedură parlamentară, care trebuie să aibă loc înainte de orice alt vot.

E o probă de functionare și responsabilitate a majorității care ar urma să voteze guvernul și o dovadă minimală de bună credință privind direcția țării în perioada următoare. Abia după indeplinirea lor vom putea vorbi despre noul guvern și celelalte obiective ce trebuie să se regăsească în mandatul său.

Cele patru condiții sunt:Adoptarea legii privind alegerile pentru primari în două tururi – esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.Votarea inițiativei “Fără Penali în funcții publice” pentru care au semnat peste un milion de româniConsultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de Comisar European ce revine României.Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20 000 de infractori dintre care mulți au comis noi fapte de violență

Toate aceste lucruri se pot întâmpla într-o zi de muncă la Parlament.”, este mesajul lui Barna postat pe Facebook.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii