Dacian Cioloș caută soluții pentru partidul său. Va contesta decizia de respingere a alianței la Înalta Curte
Dacian Cioloș cere alegeri anticipate. ”În câteva luni le putem avea”
Ultima Ora Politic

Dacian Cioloș devine șef în Parlamentul European. E sprijinit de președintele Franței

Fostul premier Dacian Cioloș este principalul favorit pentru poziția de lider al noii grupări din Parlamentul European, Renew Europe (RE) – „Reînnoim Europa”, după ce a câștigat sprijinul unor delegații, inclusiv al celei conduse de președintele francez Emmanuel Macron, conform ziare.com

De asemenea, Cioloș a obținut susținere din partea Spaniei, Germaniei și Olandei, potrivit unui document obținut de Politico.

Liderul PLUS a anunțat oficial, luni, că și-a depus candidatura pentru această funcție.

La șefia grupului Renew Europe mai candidează europarlamentarul ALDE Sophie în ‘t Veld (Olanda), susținută de Liberalii Democrați din Marea Britanie, și Fredrick Federley (Suedia), susținut, printre alții, de Danemarca.

Politico notează că, totuși, șansele par să fie puternic favorabile lui Cioloș.

„Dacă va câștigă votul, programat pentru miercuri dimineață, el va ocupă una dintre cele mai proeminente poziții din noul Parlament European”, conform sursei citate.

Fostul prim-ministru era oricum principalul favorit după ce fostul ministru francez pentru Europa, Nathalie Loiseau, s-a retras din cursa.

Din Renew Europe fac parte membrii ALDE, La Republique En Marche (partidul președintelui francez Emmanuel Macron), alianța USR-PLUS, precum și alții. Partidul lui Macron a informat că a dorit să evite cuvântul „liberal” pentru că este folosit des în Franța cu sens negativ că o reprezentare a ultra-capitalismului „fără suflet”.

Gruparea are în total 110 locuri în noul parlament, cu 41 mai multe decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron precum și Liberal Democraților din Marea Britanie. Delegația franceză este cea mai numeroasă din noul grup.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.