Dacian Cioloș ar putea fi susținut la șefia grupului ALDE-En Marche
Ultima Ora Politic

Dacian Cioloș ar putea fi susținut la șefia grupului ALDE-En Marche

Nathalie Loiseau este lidera celei mai mari delegații din noul grup anunțat în Parlamentul European, ALDE-En Marche, însă a intrat într-o controversă cu europarlamentarii nordici din cel de-al treilea partid ca mărime din noul PE, scrie europalibera.org.

Dacian Cioloș, primul pe lista USR-PLUS, alianță care va avea opt eurodeputați în noul grup politic al PE, este protagonistul unui postări a europarlamentarului francez Jean Arthuis, un apropiat al președintelui Emmanuel Macron și fost ministru de Finanțe la Paris.

Arthuis spune că Dacian Cioloș, fost premier și fost comisar pentru Agricultură trebuie să joace un rol important în noul grup, numit Renașterea Europei, de centru.

Președinta delegației franceze, Nathalie Loiseau, care este și cea mai mare din noua familie europeană, patronată de Emmanuel Macron, a renunțat să mai candideze la funcția de președinte al acestei grupări parlamentare, după cum a anunțat și politico.eu. Loiseau a criticat ambițiile țărilor nordice la șefia acestei noi formațiuni într-o discuție informală cu jurnaliști. Retragerea sa a fost anunțată de președintele Franței, Emmanuel Macron, care a spus că, dat fiind numărul mare de candidați la șefia grupului, Loiseau va lăsa locul în favoarea conservării șanselor de unitate a noii formațiuni politice.

Potrivit relatărilor presei de la Bruxelles, postul de președinte al Renașterii Europei mai este vizat de reprezentanții Suediei, Fredrick Federley, și Olandei, Sophie in’ t Veld.

Dacian Cioloș are relații apropiate cu politica franceză. A fost susținut de Hexagon la preluarea unuia dintre cele mai râvnite posturi de comisar european, cel pentru Agricultură, în urmă cu două legislaturi. Este căsătorit cu o franțuzoaică, Valerie, iar la summitul european de la Sibiu a avut o întânire privată cu președintele Franței.

Renew Europe are 110 mandate din cele 751 ale Parlamentului European și va fi al treilea grup ca pondere la Bruxelles. Cele mai multe mandate în cadrul familiei politice de centru le are Franța, cu 21 de europarlamentari, urmată de Marea Britanie, cu 17, până la Brexit. Alianța USR-Plus are opt locuri, iar venirea celor doi eurodeputați de la ProRomânia situează delegația românească pe locul al treilea acum și pe al doilea, după retragerea Marii Britanii.

În cazul în care Dacian Cioloș va obține președinția grupului Renew Europe, va deveni primul politician român care este șeful unui grup politic din Parlamentul European.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.